Научници тврде да су ово најбоље године за улазак у брак

ГС
Научници тврде да су ово најбоље године за улазак у брак

Склапање брака је велики корак, а вријеме када се одлучити за тај корак често изазива највише полемика. Ипак, наука и о томе има "мишљење",а ево које године се сматрају најбољим за брак.

Женама се стално говори да њихова биолошка ограничења имају "рок трајања" и да ће сви добри мушкарци да буду заузети, ако предуго чекају. Ту на сцену ступају математика и наука, па доносе правило "37 посто", тиме је наука открила најбоље године за брак.

Према једом алгоритму, идеалне године за склапање брака су 26, то је објављено у књизи "Algorithms to Live By: The Computer Scinence of Human Decisions" новинара Брајана Кристијана и когнитивног научника Тома Грифитса. Према њиховом истраживању, људи доносе најбоље одлуке након што размотре 37 посто својих опција.

У књизи користе примјер запошљавања – након што прегледате 37 посто кандидата, не морате даље ни да тражите, јер већ у тој фази имате довољно информација да донесете добру одлуку, али не и превише да вас обузме неодлучност.

Аутори иду корак даље, тврдећи да ово правило важи и код избора партнера.

Распон година у којем људи обично траже љубав је између 18 и 40 година, а 37 посто тог раздобља је - управо 26 година. Након тога, квалитет опција почиње да опада.

Међутим, многи стручњаци се слажу да су касне двадесете године право вријеме за ступање у брак. Психолог Вајат Фишер наводи да је разлог томе то што сте у том периоду најчешће завршили образовање и започели каријеру.

Клиничка социјална радница Келси Торгерсон наглашава важност чекања до 25. године, када је мозак у потпуности развијен.

- Вјерујем да је најбоље причекати тај маркер. Такође је важно с партнером проћи кроз стресне ситуације, попут студирања, везе на даљину или запослења, како бисте видјели како се носите с конфликтима. То су кључне вјештине за успјешан брак у будућности.

С друге стране, терапеуткиња за односе Вина Кулинс сматра да су идеалне године за жене 28 година.

- До тих година, будуће младе развијају самосвијест и повјерење у свој избор партнера. Такође су имале довољно времена за лично и професионално истраживање, те су научиле из пређашњих грешака, објаснила је она.

За мушкарце је препоручила да чекају да напуне 32 године.

- Ове године им омогућавају да се у потпуности посвете каријери и емоционално сазру, доносећи промишљену одлуку о браку.

Али, ако имате 25 и још увијек немате партнера, не брините. Иако је ово "правило" поткријепљено науком и математиком, не постоје универзалне године за срећан брак. Према статистикама "Pew Research Centra", све је мање људи који улазе у брак, што додатно наглашава колико су љубавни односи индивидуални.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана