Наталија Јокић је беба са чувене фотографије из "Олује"

ГС
Наталија Јокић је беба са чувене фотографије из "Олује"

Два пута се Наталија Јокић нашла на насловним странама новина. Прије 28 година и ових дана. Први пут као беба, нешто мало млађа од њене малене кћерке Огњене на страницама "Новости", а ових дана као супруга славног Николе Јокића, најбољег кошаркаша планете.

Репортери београдских "Новости" "упознали" су Наталију у дану ужаса за српски прогнанички народ из Крајине. Био је 6. август 1995. године. У наручју мајке бјежала је од "Олује". Врео дан. Танка линија између живота и смрти испред старог моста на Сремској Рачи.

Иза њих је на Кордуну у пламену остала имовина. Иза њих су остали гробови. На брзину ископане плитке раке. Овај живот, довде претекао у завежљај је стегнут. Читав живот, један завежљај, пишу Новости.

У колони недалеко од моста према Семберији, мајке са дјецом. Старци залеђених суза. За храниоце не знају. Синови остали да бране Крајину, па и ови немају шта да траже у скутима мајке Србије.

Чувају насловну

Маћешићи још чувају насловну страну "Вечерњих новости" у својој кући у Сомбору. Као успомену на једно ужасно вријеме које су пребродили, из кога су се издигли и на пут истинских врлина упутили своје ћерке

Превелики је терет на њој. Није ово први егзодус. Примила је у мају хиљаде изгнаних из Западне Славоније. Прије тога избјегле из Босне и Херцеговине... У том гротлу, у том мравињаку од људи, у вриску и јауку, у дјечјем писку и плачу, уз дотрајали "југо" - млада жена уз груди привија бебу. Дјевојчицу још ненавиклу на флашицу, а мајци од стреса пресушило млијеко. Уз њих, несвијесна куда их пут води и да ли ће одавде икада да га наставе, привија се нешто старија цурица ове породице. Превалили пут од Вељуна код Слуња до Раче, носјећи сав јад непрекидне колоне, надајући се неком мјесту спаса.

- Ми смо Маћешићи. Ово је Маја, три и по године има. А, ово Наталија, седам мјесеци тек напунила. Прва је беба рођена у овој години, у Крајини - причала је тад за "Новостии" мама Даница.

Покушавала је да успава малену Наталију. Љуљала је у рукама готово клонулим од терета.

- Нама је ово друга бјежанија. Живјели смо у Карловцу. Када ту више није било живота, побјегли смо у Слуњ. Сада поново бјежимо, а не знамо куд. Знамо да више нема назад. Ако нас неће Србија, неко ће нас, негдје, ваљда примити.

Малена Наталија упрла поглед у објектив фото-апарата. Само што не заплаче, али је издржала. Маја се забавила некавим слаткишима.

Сутрадан, 7. августа, у "Вечерњим новостима" на насловној страни, фотографија мајке Данице и њених дјевојчица одсликала је сав ужас прогнаног народа заустављеног испред моста на Сремској Рачи.

На тој фотографији лијепа негована беба у наручју мајке која бјежи од "Олује", данас је лијепа супруга витеза кошарке. Стуб породице, како за њу говори њен Никола. Подршка и истински ослонац, преноси Новости

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана