Народна вјеровања кажу да ови поклони ни у лудилу не треба да се дају

GS
Народна вјеровања кажу да ови поклони ни у лудилу не треба да се дају

Народна вјеровања дубоко су уврежена у нашем народу, а постоји их безброј. Народна вјеровања постала су дио традиције, која се преноси са кољена на кољено, а нека од њих везују се за поклоне.

Наиме, постоји вјеровање да одређени покони доносе биједу и сиромаштво, као и велику несрећу, те да их никако не би требало поклањати. Занимљиво је да се на списку "забрањених" поклона углавном налазе они које често поклањамо, а може се рећи да су неизоставан дио сваког славља.

Оштри предменти попут ножа, бритве, игле и сличних ствари никада се не поклања драгим људима. Поклањање ових предмета код нашег народа, кроз извјесно вријеме, изазива свађу и прекид односа.

Огледало и посуђе такође не треба поклањати јер се вјерује да је у огледалима заробљена магија. Наводно, поклоњена огледала доносе невоље у живот оног ко их добије, док се посуђе може поклањати само уколико се у сваки суд убаци по један новчић јер се верује да празни судови доносе сиромаштво.

Сат и упаљач не треба поклањати уколико желимо да избјегнемо конфликте и прекид односа са особом којој поклањамо. Постоји старо вјеровање да ако дјевојка купи момку сат, или он њој, почеће да откуцава час њиховог растанка. Кинески мудраци вјерују да прихватање сата на поклон значи почетак одбројавања до смрти.

Марамице и шалови такође, верује се да доносе невоље и лоше људе у живот оног који добија овакав поклон.

Бисери се чине као сјајна идеја, међутим вјерује се да поклоњени бисери доносе болести и губитке у кућу. Бисери су симбол суза сирочића и удовица, и баш зато је вјеровање о поклањању бисера и настало.

Новац је такође на списку поклона који не би требали да се поклањају, док је данас устаљен обичај да се умјесто поклона предаје поклон-честитка са новцем, односно да се у некој продавници уплати одређена свота за коју ће даривана особа моћи да изабере оно што жели.

Цвијеће је најчешћи поклон који даме добијају и идеалан је за све прилике, међутим, треба обратити пажњу на који начин се поклања.

Обичај је да се поклања непаран број цвијетова, јер се паран носи на гробље. То не важи за букете од ситног цвећа. Избјегавајте поклањање хортензија, хризантема и љиљана, јер се то цвеће такође обично носи на гробље, преноси СтилКурир.

Из истог разлога никада не купујте и не поклањајте вјештачко цвијеће. Вјерује се и да одређена боја цвијећа има одређено значење (црвена — љубав, бијела — невиност, жута — љубомора и томе слично).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана