Напустила Шпанију и крстила се у српском манастиру: Мота сарму и има ресторан

GS
Напустила Шпанију и крстила се у српском манастиру: Мота сарму и има ресторан

Лаја Бласкез (27), родом из Барселоне, свог човјека је упознала преко Инстаграма, када је случајно наишла на његову фотографију Храма Светог Саве, којом се одушевила.

Одмах ју је подијелила на свом Инстаграм профилу, послије чега јој се аутор фотографије и јавио. Био је то Андреј Митровић из Смедеревске Паланке.

Према ријечима овог заљубљеног пара, послије те фотографије су почели интензивно да се дописују, након чега је услиједила њена посјета Србији.

"Много сам се осећала лепо у Београду, није ми се враћало у Шпанију", каже Лаја.

Првих мјесеци није могла да напусти родну Барселону, због родитеља, породице, пријатеља али и посла, све док није чврсто одлучила и сада у Србији живи посљедњих годину дана.

Поред тога што је успјела да научи српски језик и ћирилицу, да мота сарму и да прави комплет лепињу, Лаја је успјела и да промијени мишљење својих родитеља, који су страховали да Србија није безбједна земља за живот.

Данас су власници ресторана брзе хране, а Лајина мајка чак планира да се пресели у Србију.

"Моја мајка се пуно бринула, мислила је да овде има ратова, криминала. У глави је имала да је овде опасно. Ја сам овде већ годину дана, сваки дан јој причам колико је лепо овде. Полако је увидела да сам овде срећна, да живим лепо и сада је променила мишљење", испричала је Лаја за Прва ТВ.

Поред бројних погодности, постоје ствари које се Лаји у Србији не допадају – брза вожња и понеки шалтерски службеник. Све остало, од комшијске помоћи до отворених врата свих манастира, у које је одлазила и гдје се у једном чак и крстила, Србију у њеним очима чини најљепшим мјестом на свијету.

"Манастирима сам одушевљена, била сам фасцинирана. Овде има много добрих људи", каже Лаја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана