Највећи божићни хит крије болну истину ВИДЕО

Г.С.
Највећи божићни хит крије болну истину ВИДЕО

Сваке године поново долази... Wham! Већ 39 година поп дуо нас прати кроз вријеме католичког Божића пјесмом "Last Christmas". Али првобитно то уопште није била божићна пјесма.

Пјесма која допире са свих страна – не можемо јој побјећи: врти се на радију, број 1 је на топ-листама, одзвања са звучника божићних вашара, редовно се може чути и у супермаркетима, између реклама за празничне распродаје. Без "Last Christmas" (Прошлог Божића) нема божићне плеј-листе, а самим тим ни божићне прославе.

Постоје верзије на шпанском, њемачком, француском, италијанском, јапанском, шведском, португалском и многим другим језицима и дијалектима. Немогуће је побројати све обраде – од салсе, до метала, од фолка, до Р&Б-а.

О чему се ради у пјесми?

Главни лик (певач групе Wham! Џорџ Мајкл) упознаје жену на Божић, заљубљује се, дарује јој своје срце и брош. Слиједећег дана жена га напушта. Годину дана касније долази до поновног сусрета: група младих људи се састаје у завијаној колиби, међу којима су Џорџ и његова нова дјевојка и поменута жена са својим новим партнером (Џорџов Wham!-колега Ендру Риџли).

Током новог сусрета, између њих двоје поново сијевају варнице, а Џорџ уочава да брош који је својој вољеној поклонио прошле године сада носи Ендру. Заклиње се да ће се ове године заљубити само у неког сасвим посебног, како би се заштитио од даљих суза.

Музички спот је тешко надмашити у смислу кича осамдесетих година – не само због љубавних погледа главних ликова, већ и због раскошне употребе ефекта меког фокуса и исфенираних фризура које су тада биле популарне.

Оно што је занимљиво, видео-снимак је снимљен у швајцарском зимском центру Зас Фе (Saad Fee). Кућа у којој се одвија радња види се само споља на цијелом снимку. Wham! екипа није могла да уђе у њу јер нико у селу није имао кључ. Због тога су унутрашње сцене снимане у Културном центру Зас Фе.

Љубавни јади праве чуда

У љето 1984. године Џорџ Мајкл (1963–2016) је записао неколико редова у свеску, када је био у аутобусу са својим колегом из бенда Ендруом Риџлијем, на путу ка својим родитељима. Тада су већ били успјешни са бендом „Wham!". Имали су велики хит „Wake Me Up Before You Go-Go" који је био број 1 у Енглеској и САД.

Љубавни јади не заобилазе ни поп звијезде – па је тако Џорџ Мајкл написао причу о сопственој несрећној љубави. Касније, у кући родитеља, Џорџ се повукао у своју собу и поново се појавио веома узбуђен, испричао је Риџли за „Smoothradio" у новембру 2023. Као да је пронашао злато. Колеги из бенда је тада одсвирао мелодију која ће постати једна од најпознатијих поп-пjесама на свијету.

„Џорџ је извео музичку алхемију и дестиловао суштину Божића у музику", рекао је Риџли. Дирнуо је срца причом о изневереној љубави, то је било мајсторски. Тако су одлучили да пјесму објаве као божићну пјесму 30. новембра 1984. године.

Како се брзо показало, пјесма је дирнула осјећања многих људи који на Божић сједе сами код куће и тугују због изгубљене љубави. Мелодија коју је Мајкл смислио толико је генијална да једва примјећујете да се пјесма састоји само од четири акорда.

Без обзира на то колико је пјесма сјајна, она није само једна од најуспјешнијих божићних пјесама свих времена, већ је – заједно са „All I Want for Christmas " Мараје Кери – и једна од најдосаднијих. Тешко ју је избећи током божићних празника, али још увијек има покушаја.

Од 2016. године, на страници „Whamаggeddon" на Фејсбуку се одржава изазов. Људе позива да ураде све што је потребно да не чују ову пјесму (у оригиналу) између 1. и 24. децембра. Они којима то пође за руком себе могу да назову „преживјелима" од 24. децембра.

Али опасност да вас „Last Christmas" изненади сада је знатно порасла. Иако током протеклих деценија та пјесма никада није успјела да освоји врхове топ-листа, то се промијенило од пандемије коронавируса. Током зиме 2020/2021, песма је први пут достигла број 1 у Енглеској, а слиједеће године и у Њемачкој. Слично је и ове године – константно емитовање на радију је загарантовано. А ту су и друштвене мреже са рилсима  и ТикТок видео-клиповима, тако да нико нема шансу да избкегне „Last Christmas".

Једино ријешење – барем у Њемачкој – је укључити „Радио Боб", који обећава „зону без пјесме Last Christmas".

Међутим, немогуће је зауставити или избрисати пјесму која ће слиједеће године прославити свој 40. рођендан, јер ће љубавни јади и Божић постојати докле год постоје људи. Без обзира на „Last Christmas", Џорџ Мајкл је био изванредан музичар и текстописац чија се каријера наставила и након Whamа! (1986) до његове смрти. Иронично, умро је баш на Божић, са само 53 године, 25. децембра 2016. године, преноси Дојчевеле.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана