Најстарија Италијанка дала савјет за све жене: Доживјела сам ове године јер сам...

ГС
Foto: Илустрација

Ема Морано (29. новембар 1899 — 15. април 2017) била је италијанска суперстогодишњакиња. Од смрти Марије Редаели, била је најстарија особа у Европи, а од смрти Сузане Мушат Џоунс 12. мај 2016. године, па све до своје смрти, била је најстарија жива особа на свијету. Након њене смрти 15. априла 2017. године, титулу је наслиједила Вајолет Браун.

Она је најстарија особа која је умрла у Италији икада и трећа најстарија особа у Европи икада. Такође је била посљедња жива особа рођена прије 1900. године.

Њена тајна? За „New York Times“ је 2015. рекла да једе неколико сирових јаја дневно (?!). Она такође приписује веселу дуговјечност томе што није имала мужа, од када се завршио њен не-тако-весео брак још давне 1938. године.

“Нисам жељела да нада мном доминира било ко,” рекла је.

Није ли то ствар која нас највише изједа, како на послу, тако и у животу? Није ли идеја да се понашамо према нечијим жељама, наређењима и хировима, једна од најтежих ствари за нашу психу?

Остајемо у везама у којима доминирају, можда не директно друга особа, већ њихова расположења и очекивања. Остајемо на пословима гдје су изнад нас шефови који нас увјеравају да смо мање вриједни све док не урадимо како нам кажу. Можда над нама доминирају културне норме и обичаји, очекивања у понашању и друштвене потребе. Ми чак ни не схватамо да играмо улоге, преноси Најжена.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана