Најсрећнија д‌јеца од родитеља уче једну вјештину

GS
Foto: Instagram

"Без обзира на то колико вам се ситуација чинила малом или неважном, за вашу д‌јецу изазови д‌јетињства и младости могу се чинити превеликим и претешким. У таквим тренуцима може се догодити да се осјећају изгубљено. Међутим, постоји много начина на које можете помоћи својој д‌јеци да науче како управљати стресом и превладати ове тешкоће", рекла је за YourTango.

Додаје да је управљање стресом вјештина коју најсрећнија д‌јеца уче од својих родитеља. Стога је подијелила четири савјета за родитеље који желе научити д‌јецу овој вјештини.

Будите узор: "Требате бити узор бриге о себи. Смирите се, разбистрите се и зрачите сигурном присутношћу", савјетује Ackrill.

Научите их да дишу кроз тјескобу: Полагано дисање један је од најбржих начина за смиривање мозга и тијела, тврди савјетница. "То помаже д‌јеци да схвате да имају више контроле него што осјећају те ствара вријеме за одабир реакције", појаснила је.

Дајте им до знања да су њихова осјећања нормална: "Не одбацујте њихове бриге. Питајте их како су се већ носили с нечим оваквим и што им је помогло", каже савјетница.

Помозите им да посједују своју моћ: "Можда не могу контролисати цијелу ситуацију, али дефинитивно могу контролисати свој одговор на њу". Разговарајте са њима о њиховим опцијама. "Обично ће им само сазнање да имају избор помоћи да се осјећају боље", закључила је Ackrill.

Родитељима је лако да примијете када њихова д‌јеца пролазе кроз стресне тренутке - њихово лице и глас често одражавају унутарње напетости. Те су емоције родитељима вјероватно познате из сопствених искустава, што им омогућава да их боље разумију, тврди савјетница Cynthia Ackrill.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана