Најпопуларнија имена за бебе ове године: Ово су имена која ће владати игралиштем широм Европе

ГС
Foto: Илустрација

Недавно објављена листа најчешћих имена за бебе у 30 европских земаља открива занимљиве трендове и популарност међу родитељима.

Родитељи често бирају имена која су деценијама популарна или су инспирисана савременим утицајима и личним преференцијама. Било да је у питању име које симболизује снажну породичну традицију или модернији избор, имена коју родитељи бирају за своју дјецу одраз су времена у коме живимо.

Која су имена за бебе ове године освојила срца родитеља широм Европе

Сваке године хиљаде родитеља широм Европе суочени су са једном од најважнијих одлука у животу – избором имена за своје новорођенче. Име није само начин идентификације, оно носи са собом културно, историјско и породично значење, а често и личне преференције и трендове који се временом мењају.

Током историје, имена за бебе одражавала су различите утицаје, од верских и историјских личности до популарне културе и локалних обичаја. Посљедњих година, међутим, дошло је до занимљивих промјена гдје нека традиционална имена остају популарна, док друга, модернија и егзотичнија добијају на популарности.

Ова листа – имена за бебе – помаже нам да разумијемо како се културне и друштвене промјене одражавају на избор имена широм Европе.

Најпопуларнија имена за дјечаке у Европи

1. Ноа
2. Лукас
3. Александар
4. Оливер
5. Мохамед
6. Елаја
7. Матео
8. Габријел
9. Данијел
10. Лајам

Ноа је најпопуларније име за дјечаке у шест европских земаља, укључујући Њемачку, Белгију, Холандију, Шведску, Швајцарску и Велику Британију.

Јакоб је водеће име у Чешкој, Норвешкој и Словачкој, док Јурај доминира у Грчкој. Варијанте имена као што су Георги или Георгиос су веома популарне у Бугарској, што указује на значајан утицај локалних традиција.

Најпопуларнија имена за дјевојчице у Европи

1. Марија
2. Софија
3. Хана
4. Изабела
5. Амелија
6. Јасмина
7. Ема
8. Емилија
9. Сара
10. Елизабета

За дјевојчице, Марија је апсолутно најчешће име, водеће у Бугарској, Кипру, Финској и Португалу. Ово име симболизује снагу традиције и континуитет кроз генерације.

Ема и Миа, сљедеће на листи, одражавају модерне трендове који фаворизују кратка и звучно пријатна имена.

Значење најпопуларнијих имена

Често се појављује на врху листе, име Ноа одражава модерне трендове и популарност кратких, али моћних имена која се лако изговарају и имају глобалну привлачност.

С друге стране, име Марија је симбол вечних класика, који се преноси са генерације на генерацију и остаје дубоко укорењен у многим европским културама, пише Крстарица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана