На шта родитељи никад не смију присиљавати своју д‌јецу?

GS
Foto: X.com

Већина родитеља барем се једном нашла у неугодној ситуацији када њихово дијете није жељело подијелити играчку с другим д‌јететом на игралишту или током игре.

Многи од њих у тим случајевима покушавају на све могуће начине наговорити дијете да одустане од ствари у којој је уживало јер је за њу заинтересовано друго дијете, доноси ''Very Well Family''.

Главно начело

Једно од главних начела у раном д‌јетињству јест подучавање д‌јеце да се науче играти заједно, а родитељи често претпостављају да то значи учити д‌јецу да увијек дијеле. Како објашњава д‌јечији психолог Лаура Маркам, за малу д‌јецу концепти дијељења и посуђивања превише су сложени да би их разумјели.

Наиме, мала д‌јеца још нису потпуно развила емпатију и не могу сагледати ствари из перспективе другог д‌јетета. Присиљавање д‌јетета да дијели не подучава га друштвеним вјештинама, већ само може повећати учесталост његових испада бијеса. Према мишљењу др. Маркам, присиљавање д‌јетета да дијели своје играчке с другом д‌јецом учи га погрешним лекцијама, па би га родитељи требали избјегавати.

Погрешна лекција

Као прво, такав начин понашања показује д‌јетету да плакањем увијек може добити оно што жели. Осим тога, такође га учи како би требало увијек дати нешто другом д‌јетету ако оно од њега то тражи. Иако ово нису лекције које родитељи намјеравају научити своју д‌јецу, када су присиљена дијелити, то је оно што д‌јеца најчешће усвајају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана