На ових пет ствари милионери никада не троше новац

ГС
На ових пет ствари милионери никада не троше новац

Том Карли провео је пет година проучавајући 233 милионера како би научио све о њиховим навикама и начину на који размишљају. Иако су сви дошли из различитих прича, заједничко им је што су имали најмање 160.000 долара годишњег бруто прихода и 3,2 милиона долара нето имовине.

Карлија је посебно занимало на шта троше новац и још више - на шта не, а скоро сви су му рекли да је оно што је највише допринијело њиховом богатству то што су престали да расипају новац на одређене ствари. Он издваја пет таквих ствари, пише MakeIT.

Прерађена храна

Да би дали приоритет свом здрављу, престали су да купују неквалитетну, прерађену храну и уместо тога су се опредијелили за органску или здраву храну која није имала конзервансе. Често су тражили производе који се могу набавити у њиховом мјесту поријекла и посјећивали су пијаце.

Јефтини производи

Одбили су да троше новац на најновије модне трендове, или на јефтин и лоше конструисан намјештај. Уместо тога, многи су радије улагали у безвременске квалитетне комаде, како када је у питању гардероба, тако и када је у питању уређење дома. Често је цијена тих производа била два до три пута већа, али је на дуже увијек испадало исплативије.

Поправке

У истом духу, многи милионери су рекли да су радије потроше новац на потпуну замјену ствари као што су стари кровови, машине за прање веша, машине за прање судова, фрижидери, пећи, па чак и возила, уместо да уложе своја тешко зарађена средства на скупе поправке. Иако је то често било скупље, они су рационализовали да ће нешто ново трајати много дуже од нечега поправљеног, што им је давало непроцјењив мир.

Алат

Док су неки и даље уживали у раду на отвореном, као што је кошење травњака, плевљење, уређење дворишта и орезивање дрвећа, велика већина - када су се обогатили, ангажовала је пејзажисте да се побрину за све на отвореном. То је значило да више нису трошили новац на поправку или замјену старе опреме. Многи су свој алат поклонили породици и пријатељима. Оно што су тако добили било је вријеме за одмор, опуштање или рекреативне активности.

Коцкање

Многи милионери су избјегавали коцкање док су градили своје богатство, а тај здрав разум је владао и када су се обогатили. Кажу  да су након што су се обогатили одбили да троше новац на лутрије, и да су охрабрили своје запослене, породицу и пријатеље да учине исто. Пошто је вјероватноћа да ће добити било коју лутрију мала, они су то видјели као бацање новца. Уместо тога, било је боље уложити та средства за незаборавна искуства. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана