Може ли нам плакање помоћи да се осјећамо боље?

ГС
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

Сви смо сигурно некад дошли у ситуацију да смо плакали како би "олакшали душу". Али, иако многи тврде да су сузе у таквим ситуацијама лијек, научници су покушали објаснити је ли заиста тако.

 "За сузе често тврдимо да су показатељи туге, али оне не показују само како се осјећамо, него и какви смо људи", рекао је низоземски психолог.Људи су једина врста бића која плаче због емоција. Осим суза које проузрокују емоције, ту су и оне "рефлексне" и "базалне"

.Рефлексне су оне што их узрокују различити подражаји, попут гуљења лука, а базалне - оне које настају када чистимо очи.Још један од разлога зашто људи плачу, а који можда није свима познат је манипулација.У студији из 2007. британски истраживачи доказали су како бебе користе плач како би привукле родитеље да им посвете пажњу. Међутим, нису само бебе те које на овај начин манипулишу, него понекад и одрасли, преноси портал Кликс.

Такође, плач се може јавити и код беспомоћности, али и приликом конфликта и критика. Док ће жене реаговати на ове осјећаје, мушкарци ће се трудити да их сакрију, стога мушкарци плачу између 6-17 пута годишње, а жене чак пет пута више.Ипак, разлози за плакање код дјечака и дјевојчица су углавном исти - туга, симпатија или носталгија за домом.Ад Вингерхотс, који је један од аутора студије објаснио је како не вјерује у објашњења да људима буде лакше када се исплачу.

Његово размишљање подстакли су резултати студије која је показала да депресивни људи не осјећају олакшање након плакања."Сузе нам неће помоћи у тешким ситуацијама, чак ни када се носимо са трауматичним догађајима.

Оне само сигнализирају наше емотивно стање према вањском свијету", тврди он."Боље ћемо се осјећати уз подршку нама драгих људи. Али, ипак ако имате потребу да плачете, урадите то. Потискивање плача штети здрављу", додаје Ад.Људи који чешће плачу су емпатичнији и склонији стварању конекције са другима.

"Сузе стварају нит међу људима", истиче Ад, али и упозорава да то није нужно знак да је неко драг или искрен.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана