Милионери нису баш добри ђаци: Ова особина говори да ли дијете има шансу да се обогати када одрасте

Г.С.
Foto: Илустрација

Да ли је већ́а вјероватноћа да ће дијете које се повинује или дијете које крши правила имати већ́у плату?

Да ли је тачно да пркосна дјеца постају предузетници и иноватори?

Замислите да се од вас тражи да погледате одјељење шестих разреда и предвидите који ćе ученици имати највеćу зараду када порасту.

Коју дјецу бисте изабрали?

Да ли бисте се опредјелили за студиозан плес? За стидљиву дјецу спремну да удовоље свима? За дјецу која се баве спортом? Ако сте изабрали неку од ових група, вјероватно сте погрешили.

Пркосна дјеца која крше правила могу бити ваша најбоља опклада, према 40-годишњој студији објављеној у Девелопментал Психолоджи, преноси псицхологитодаи.цом. Највише новца зарађују они који крше правила 1968. истраживачи су почели да проучавају 12-годишње ученике у шестом разреду. Испитивали су утицај њихове интелигенције, особина, понашања и социоекономског статуса родитеља.

Затим су 40 година касније пратили те студенте. Није изненађујуćе да су они које су наставници описивали као „студиозне“ имали престижне послове. Али та студиозна дјеца нису зарађивала највише новца у одраслом добу. Највише су зарадила „Неваљала дјеца”.

Дјеца која су прекршила правила и пркосила родитељском ауторитету постала су као одрасли људи који највише зарађују.

Зашто непослушни зарађују више

Аутори спекулишу да је један од разлога зашто су се 12-годишњи прекршиоци правила можда претворили у одрасле особе са вишим примањима тај што се нису плашили да преговарају о веćим платама или повишицама. Аутори сугеришу још један могуćи разлог зашто непослушни зарађују више — зато што цијене конкуренцију. Умјесто да брину о томе како се слажу са другима, можда ćе бити више заинтересовани за унапређење сопствених интереса.

Аутори нису могли да искључе чињеницу да неки од оних који високо зарађују можда неетички зарађују за живот. Али студија није пронашла доказе да су посматрани учесници били укључени у такву врсту понашања. Друге студије подржавају идеју да неконформисти могу имати јасне предности у животу.

Студија из 2012. објављена у часопису „Јоурнал оф Персоналити анд Социал Псицхологи“ показала је да пријатни људи зарађују мање од других. Друга студија, „Пројекат за славље у Илиноису“, открила је да је мања вјероватноćа да ćе провалници постати милионери него њихови вршњаци.

Као средњошколци, добро су завршили факултет и остварили престижну каријеру, али вјероватно неćе имати највише зараде у својим разредима. У својој књизи „Баркинг Уп тхе Вронг Трее“, Ерик Баркер цитира студију и пише: „Школа награђује људе који поштују правила, а не људе који уздрмају ствари“. Да ли су дјеца која су вољна да крше правила она која постају предузетници, иноватори и милионери?

Каналишите пркос дјетета у нешто позитивно

Ако одгајате пркосно дијете, можда ćете наćи утјеху у сазнању да његово или њено кршење правила може бити предност. Наравно, пожелеćете да усмјерите енергију свог детета у нешто позитивно како бисте били сигурни да ćе постати особа која не брине о томе да угоди свима, за разлику од криминалца који занемарује ауторитет. Умјесто да скршите његов дух, помозите му да своју спремност да иде против зрна претвори у предност. Научите га емпатији, тако да буде љубазан и брижан, и покажите му послједице ако оде предалеко.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана