Мила Јововић се не зове тако, њено право име је старинско, српско: “Поносна сам на то одакле долазим”

Г.С.
Мила Јововић се не зове тако, њено право име је старинско, српско: “Поносна сам на то одакле долазим”

Када помислимо на глумицу која има српске короне, а планетарно је популарна, већини људи прва на памет падне лијепа Мила Јововић.

Милица, како јој је право име, рођена је 17. децембра, 1975. године у Кијеву, а ово је њена животна прича.

Отац јој је српски доктор Богдан Јововић, а мајка руска глумица Галина Логинова Јововић. Она се заједно са својом породицом преселила у Калифорнију када је имала само пет година, а седам мjесеци касније су се настанили у  Лос Анђелесу.

Поријекло

Мила је на друштвеној мрежи “Инстаграм” објавила фотографије својих предака који су учествовали у Другом свјетском рату, те је том приликом открила непознате детаље о својој породици. Она је поставила низ фотографија своје породице, баке, деке, њихових докумената и ордења које су добили у рату.

- Бројни чланови моје породице су се борили у Другом свјетском рату. Ово је фотографија моје баке Татјане Попов, која је била медицинска сестра на првој линији обране када је имала само 16 година. До своје 18. године марширала је кроз бројне грозоте све до Берлина. Све то су њене медаље које је сачувала моја мајка - написала је глумица и додала:

- Њен супруг Александер Логинов се такође борио у рату, као и мој деда по оцу, Богдан Јововић, који се борио у редовима југословенских партизана. Могло би се рећи да долазим из породице бораца и револуционара, а јако сам поносна на то одакле долазим и на све те људе. Када ми је тешко, сетим се кроз шта је све прошла моја бака када је била тако млада и ништа више не изгледа тако компликовано - закључила је глумица.

Иначе, Јововићи воде поријекло из Црне Горе и према наводима, имају врло бурну историју. Њен прадеда Богић Цамић Јововић био је барјактар из племена Васојевића и гардијски официр краља Николе I Петровића.

Према писањима медија, Мила је своје име добила управо по његовој жени Милици. 

Од малих ногу под рефлекторима

Како пише Њикипедиа, Милина мајка ју је од одмалена васпитавала да једног дана буде звијезда.

Мила је своју манекенску каријеру започела већ у 11. години, а 1988. добила је своју прву професионалну улогу у телевизијском филму “Ноћни воз за Катманду”.

Касније исте те године се појавила у свом првом високобуџетном филму “Раскршће два мјесеца”. После неколико мањих телевизијских и филмских улога, постала је позната по улози у филму “Повратак у Плаву лагуну”. Слиједећа значајна улога била је у филму “Пети елемент”.

Паралелно са глумачком каријером, започела је и музичку.

Мила је 1994. године објавила први музички албум “Божанствена комедија”, који је добро прошао. Успешно је водила двије каријере истовремено и многи су јој због тога дивили.

Љубавни живот

Поред каријере, Мила је имала  времена и за љубавни живот за који може да се каже да је био врло узбудљив и буран.

Мила се удала се за глумца Шона Ендруза октобра 1992. за вријеме снимања филма “Dazed and Confused”; тај брак је поништен мjесец дана касније. Касније, 1997, удала се за режисера “Петог елемента”Лика Бесона. Развели су се 1999, послије чега се кратко забављала са гитаристом Ред Хот Чили Пеперс, Џоном Фрушантеом.

Међутим, Мила се 2009. године удаје за режисера Пола Андерсона, с којим је у том тренутку већ имала ћерку Евер.

Иначе, за Евер кажу да идентично изгледа као Мила у њеним годинама.

Године 2014. Мила је требало да отпутује у Јужну Африку, на снимање наставка филма “Притајено зло: Посљледње поглавље”, међутим, планови за снимање су одложени због њене друге трудноће. Она је на свет донијела девојчицу којој су дали име Деш.

Нажалост, двије године после рођења друге ћерке, Мила је морала на хитан абортус. 

Глумица је своју драматичну исповијест написала на “Инстаграму” поводом закона у Џорџији који забрањује абортусе након шест недјеља трудноће.

- Абортус је јако тешко искуство за сваку жену, а још ће бити тежи уколико она мора да пролази кроз то на потенцијално несигуран начин. Ја сам искусила хитан абортус прије двије године. Била сам трудна четири и по мјесеца и снимала сам филм у Европи.

- Речено ми је да морам да будем будна током цијеле операције и то је био један од најтежих и најстрашнијих тренутака у мом животу. И даље имам кошмаре од тога. Била сам сама и беспомоћна. Када чујем да ће неке жене пролазити кроз абортус у још горим ситуацијама него што је била моја, утроба ми се окреће.

- Дуго ми је требало да пронађем начин да се изборим с овим дешавањем. Стопирала сам каријеру на пола године и трудила се да моја дјеца не виде тугу на мом лицу. Хранила сам се здраво и вјежбала јер нисам жељела да узимам антидепресиве. Хвала Богу да сам нашла пут изласка из сопственог пакла, али сјећање на то кроз шта сам прошла и шта сам изгубила биће са мном док сам жива.

- Морамо да се боримо да имамо право на сигуран абортус. Никада нисам жељела да говорим о овом искуству, али не могу да ћутим када је толико тога уложено - написала је глумица.

Прије три године, вијест да је Мила поново трудна и то у 45. години одјекнула је у свим медијима.

- Смјешно је што сам мислила да је родити треће дијете нешто смјешно. Али, морам вам признати да сам веома нервозна. Надам се да ће слиједећа објава бити с нашом ћеркицом. Пожелите ми срећу - написала је глумица на Инстаграму.

Малена Осиан Ларк најмлађа је девојчица у породици, пише портал ona.rs

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана