Лоша вест за гастарбајтере: Све већи број незапослених у Њемачкој, пљуште откази и у осталим земљама

Мондо/Блиц
Foto: Илустрација/Архива

Да корона-криза није прошла и да су негативне посљедице утицаја на привреду и даље видљиве доказ су вијести са тржишта рада које претходних дана стижу из свих крајева свијета.

Можда су за грађане региона најбитније вијести о паду индустрије Њемачке, затим расту незапослености у Аустрији, али и томе да у тој земљи пријети талас стечајева у гастрономији и туризму, управо областима у којима је запослен највећи број људи са ових простора.

Ипак, како су то и раније објаснили економисти, пораст незапослености је практично само један од начина суочавања са посљедицама утицаја короне, те да европске земље су богате па себи могу да приуште пораст незапослености и ту ситуацију да људи на неки период пређу на социјална примања.

Како је то оцијенио Владимир Глигоров, дугогодишњи сарадник Бечког института за међународне економске студије, који иначе, живи у Бечу, држава је радницима прво помагала за плате, а сада се и држави и послодавцима више исплати да им плаћају накнаде за незапослене док сви чекају да се оконча епидемија.

Тешка ситуација није заобишла ни Шпанију, Америку и Велику Британију, како истичу тамошњи медији, гдје су мјере закључавања многе оставиле без посла.

Њемачка

Према најновијим статистичким подацима, Њемачка индустрија је у децембру имала прву стагнацију након седам узастопних мјесеци раста.

- Мјере ограничења у земљи и иностранству с циљем сузбијања пандемије ковид-19 ограничиле су извозно оријентисани производни сектор у највећој европској економији. Тако је индустријска производња у посљедњем мјесецу 2020. забиљежила нулти раст на мјесечном нивоу у односу на навише ревидирани показатељ од 1,5 процената у новембру - објавио је Савезни завод за статистику "Дестатис".

Да су послови у туризму и угоститељству већ потпуно заустављени, свима је већ неко вријеме јасно, али оно што сада брине јесте да је главна кочница у децембру био грађевински сектор, гдје је производња пала за 3,2 процента. То је поред наведених, још један сектор који запошљава велики број грађана региона.

Оно што тамошње власти наводе као негативно, јесте и то што су будући изгледи индустријског сектора и даље пригушени, с обзиром на то да развој пандемије ствара "уска грла" у снабдијевачком ланцу индустрије полупроводника.

Аустрија

Из Аустрије практично не престају да стижу вијести о повећању броја незапослених. Крајем јануара је број незапослених достигао 535.470, што је за 27 одсто, односно 114.769, више него у јануару 2020. године.

И тамошњи министар рада недавно је указао да се посебно мјера закључавања негативно одражава на тржиште рада.

- Биланс у јануару показује да смо и даље, због пандемије, у веома тешкој ситуацији на тржишту рада - казао је министар рада Мартин Кохер.

Директор Сервиса за запошљавање (АМС) Јоханес Копф навео је да је посебно негативна ситуација у туризму, и да је у тој привредној грани незапосленост, у поређењу са јануаром прошле године, удвостручена.

Управо су нам стигле вијести и о процјенама да је око 30.000 предузећа у тој земљи пред стечајем, а да су осим угоститеља и хотелијера, у великој невољи продавнице широм Аустрије.

Наши грађани тамо су махом запослени у туризму и угоститељству, у производњи али и као продавци. Стога забринутост не чуди. Тешко су, како се у извјештајима наводи, погођени и фитнес центри, који и даље остају затворени, а који су до сада изгубили најмање 30 одсто својих сталних муштерија.

Америка

Крајем 2020. непрекидни раст броја заражених коронавирусом натерао је многе локалне заступнике у Америци да уведу нове мјере. То се одразило на запосленост, тим више што је доношење новог плана опоравка вриједног 900 милијарда долара стигло, како упознати тврде, прекасно, на самом крају децембра.

Сматра се да је сада 10,1 милион незапослених, што је готово двоструко више него прије кризе.

Но тај број обухвата тек дио људи који су остали без прихода јер више од 17 милиона Американаца прима накнаду за незапослене, показују подаци објављени у четвртак.

- Званично је стопа незапослености 6,3 одсто. Но велики број људи је у априлу отишао с тржишта рада и од јуна се практично нико није вратио. Стопа незапослености је уствари готово 8,3 одсто", истакао је Џејсон Фурман, економиста у Петерсон институту за међународну економију (ПИИЕ) у објави на Твитеру.

Више од трећине незапослених је без посла дуже од шест мјесеци, а шест милиона људи ради скраћено радно време.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана