Љубивоје Ршумовић открио свој рецепт за дуговјечност

ГС
Љубивоје Ршумовић открио свој рецепт за дуговјечност

Севојно, Кнић и Бајина Башта су мјеста с најдуговјечнијим људима у Србији.

Љубивоје Ршумовић (84), који је рођен у Љубишу на Златибору, открио је шта ради сваког дана, вјерујући да тако себи продужава животни вијек, пише "Мондо".

Најновији подаци открили су да становници Севојна, Кнића и Бајине Баште имају најдужи животни вијек у Србији.

По окрузима, најдуговјечнији становници су Златиборског округа, одакле је родом познати књижевник и пјесник, Љубивоје.

Он је рођен у Љубишу, 3. српња 1939. године. Љубивоје је у "Јутру" на Првој открио савјете за које мисли да доприносе дуговјечности.

"Свједок сам свега тога. Мислим да је апсолутно у праву онај ко је то рекао. За шалу смо увијек спремни, а гдје је шала, ту има и смијеха. Кажу да смијање продужава живот. То је народна прича, али мислим да има истине у њој. Међутим, нешто друго је засновано на истраживању. Ђорђе Глишић, доктор који је основао Институт Чигота на Златибору и који је започео причу о здравом животу, истраживао је одговоре на питање зашто је Златибор ваздушна бања", рекао је Љубивоје.

Чај од дивље крушке

"Имао сам разговор с њим и питао сам га: 'Професоре, шта мислите, је ли то због вјетрова?', а он је рекао: 'Ршумовићу, то је глупост, свака планина у Србији има своју ружу вјетрова'. Рекао сам му: 'Па то значи да је свака планина у Србији здрава за живот', а он је рекао да је то тачно", додао је.

"Међутим, Златибор има специфичну комбинацију минерала у земљи, па самим тим у води и ваздуху. То је такозвана предоминација магнезијума над калцијумом. Она ствара лаке негативне јоне, а познато је да су они драгоцјени за метаболизам и хемопоетику. То је грчка ријеч, односи се на стварање, обнављање крви", објаснио је Љубивоје.

Он редовно пије чај од дивље крушке. Сам га припрема и, како је објаснио, одличан је против високог шећера и колестерола.

Лијек за душу и дуговјечност

"То је остало мени од родитеља, а онда и од дједа Стевана Симовића, који је у Првом свјетском рату био болничар. Прошао је разне битке по Србији. Знао је дати инјекцију, скувати чај и лијечити туберкулозу такозваном вапненом водом. То је била дједова новотарија. Волио је пјевати уз гусле. Живећи с њим заволио сам српску народну поезију. Заволио сам све око народних лијекова", испричао је Љубивоје.

Он је открио и шта је његов дјед радио кад год би примијетио да је почео кашљати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана