Љубавна прича овог славног Србина запањила је Холивуд: Детаљи убиства се и данас препричавају

Г.С.
Љубавна прича овог славног Србина запањила је Холивуд: Детаљи убиства се и данас препричавају

Прочитали сте сигурно много љубавних прича, а да ли сте наишли на причу сличну оној коју су подијелили Луиз Стратен и Питер Богданович? За глумца, редитеља, новинара, писца, филмског историчара и критичара Питера Богдановича каже се да је спавао са више жена него што било који мушкарац може и да помисли.

Неке од тих жена познате су јавности. Пјесникиња Поли Полат била је његова прва супруга, а Сибил Шепард његова велика љубав - дијелићи те љубави су "слатки детаљи" да је глумица спавала са Џеком Николсоном не би ли Питера чије је право име Петар направила љубоморним као и да се због њене везе са Елвисом Прислијем нису вјенчали. Али га је романса са Шибил коштала брака.

Легендарни Србин Питер Богданович је страствено проучавао рад режисера Џонда Форда и глумца и редитеља Орслона Велса ком је касније понудио помоћ, када је чувени редитељ банкротирао, а Богданович био милионер. Син је Србина Борислава Богдановића, интимисте и импресионисте, рођеног у Руми, а одраслог у Београду и Херме која је потицала из аустријско-јеврејске породице.

Родио се у Кингстону, гдје су се његови родитељи преселили бјежећи од нациста и то непосредно прије него што се родио. Невјероватан таленат и блистава интелигенција довели су до холивудског врха, а популарност и шарм претворили су га у миљеника жена.

Међу тим женама била је и Дороти Стратен, Плејбојева зечица у чијем је загрљају завршио Питер након раскида са Сибил. И док је он уживао са заносном Дороти, глумица се борила са депресијом и почела да експериментише са сек*уалношћу.

Многи су завидјели Питеру на вези са млађаном и веома атрактивном Дороти која је за две године три пута била на дуплерици чувеног магазина (наводно је била у вези са Хјуом Хефнером). А за једног мушкарца је њена опчињеност Богдановичем била неприхватљива. Радило се о њеном супругу Полу Снидеру који је, како би набавио доказе да га жена вара, унајмио приватног детектива и наредио му да је прати.

Након што јој је показао доказе о прељуби, она је затражила развод. Он се није мирио са тиме, па је затражио да разговарају у њеној кући гдје ју је тог кобног 14. августа 1980. убио. Полиција је неколико сати касније пронашла тијело Дороти Стратен као и тијело Пола Снидера који је извршио самоубиство.

Ако се питате како је ова прича повезана са причом о Питеру и Луиз, одговор је: Дороти је била рођена сестра жене којом се осам година након трагедије оженио Богданович.

Дороти је током снимања филма "They All Lauthed " (1981) зближила са Богдановичем, постала је његова муза и љубавница, а филм је 36 година касније почео други живот у Холивуду.

Како је почела љубав

Вijест да се Питер Богданович 1988. оженио сестром Дороти Стратен била је велики шок за Холивуд.

Његови адвокати су саопштили да се тада 49- годишњи Богданович оженио 29 година млађом Луиз у Ванкуверу, пренiо је "АП". План је био да се њихово црквено вjенчање одржи на прољеће те године у Лос Анђелесу, али је брак раније склопљен у Канади да би невјеста која је била држављанке ове земље, могла да са супругом живи у Лос Анђелесу.Богдановић је покренуо процес да Луиз добије стални боравак у САД. Одбијено је да се јавности саопште било какве додатне информације о њиховој вези и церемонији вјенчања.

Највећи скандали

Само вјенчање било је скандалозно - за вјечину јавности. Уље на ватру долила је мајка Луиз Стартен која је тада пред вратима породичне куће изјавила: "Плакала сам раније, плачем и сада јер сам изгубила другу ћерку".

Луиз и Питер су се ријетко појављивали у јавности. Пратио их је глас да је њихов брак фарса, али њихов однос није задесио ниједан скандал. И тако до развода 2001. године.

Редитељ и глумица којој су многи предвиђали блиставу каријеру, а која се због вјенчања са Питером одрекла глуме, имају двије ћерке Александру Сашу и Антонију које су у свијету глумачке професије.

Можда је неко и очекивао да ће након скандалозног вјенчања услиједити буран брак, праћен под лупом јавности. Али се десио другачији сценарио. Скоро да није било јавних наступа супружника, а ни ријечи о љубави осим Питерове изјаве да је поред Луиз пронашао мир.

Брак је и даље контроверза у Холивуду и велика мистерија. Као и донекле смрти Дороти Стратен, о којој је у књизи "The Killing of the Unicorn: Dorothy Stratten, 1960-1980" писао сам Питер Богданович оптуживши Хјуа Хефнера да је у великој мјери био крив за њену смрт.

Луиз (52) је тужила оснивача Плејбоја и Бурла Елдриџа, који је кратко био у браку са њеном мајком, за клевете усмjерене ка Питеру Богдановичу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана