Љубавна прича Емира Кустурице и Маје: Eво због чега ју је оставио, а онда се умјешао Фелини

Г.С.
Љубавна прича Емира Кустурице и Маје: Eво због чега ју је оставио, а онда се умјешао Фелини

Емир Кустурица скрасио се поред супруге Маје, а њихова љубавна прича била је веома бурна.

Једна од највећих љубави на нашој сцени је између редитеља Емира Кустурице и његове супруге Маје, с којом је у браку 40 година и имају двоје дjеце Стрибора и Дуњу.

Њихова прича о упознавању и забављању оставила је без даха оне који су је чули кад ју је редитељ испричао на Самиту младих "Отворен свijет" на Златибору. Како је рекао Емир Кустурица, он и Маја су се забављали прије него што је отишао у Праг на студије, али да се љубав код њега није угасила.

Током излагања открио је како се заљубио у Мају која је тада била сматрана једном од најљепших дјевојака у Сарајеву.

"Једну ноћ на крају прве године студија кроз Праг пролази један сарајевски шанер који ме изводи на вечеру и каже: 'Професоре...', одувијек су ме звали професоре јер сам волио да причам, каже: 'Маја би што прије требало да дође до тебе или ти до ње, нападају је сви'. А ја сам ту љубав као оставио, али ми је била на срцу. Кажем: 'Знаш шта, то је давно прошла прича, нема везе, она има свој живот, ја имам свој'. Заврши се то вече, четвртак ујутру на табли огласној каже: 'Највећи филм свих времена 'Амаркорд' Федерика Фелаинија ће бити приказан сутра на пројекцији по подне', а тај шанер ме подстакао на Мају, па размишљам да ли да идем да гледам филм или да скочим на воз и отпутујем за Сарајево", присјетио се Кустурица, па наставио:

"Трчим на станицу, ускачем у воз, Мађарска, Хоргош, Загреб, Београд, пресједам, долазим у Сарајево, идем право у кафану гдје смо ми сједили заједно. Сједам на ону електричну пећ на струју, Борка, која је водила ту кафану, каже: 'Професоре, није ваљда да ниси научио у свету добре манире, не сједи се на тој пећи, сједи вамо на ту столицу'. Кажем: 'Да ниси можда видјела или да није Маја долазила овде?' Каже: 'Не знам, чула сам да има неки плавушан, син неког хирурга, али она ти колико сам чула, иде у сластичарну код Николе Јадранка на Љубовици'. Ја брже-боље у такси, у сластичарну, наједем се оних колача, дођу ми до врха грла, повраћам, нема Маје, нема тог дечка, чак сам био истренирао како да му објасним да не смије више да јој се приближава". Послије овог неуспјеха Куста се вратио у Праг:

"Субота увече, нисам видио Мају. Недјеља ујутру, Београд, Загреб, Хоргош, Праг и стижем негдје у понедјељак ујутру, долазим, на огласној табли каже због великог интересовања филм 'Амаркорд' се приказује још један пут. Одем у пројекциону салу и сједнем у први ред. Почиње филм, размакне се завеса, каже, она нека жена пере веш. Провинција Римини, један клошар викне 'Ла прима вера' и ја заспим. Пробудим се, колеге са класе гледају у мене онако с подозрењем, види се да си балкански дивљак".

"Читава недјеља је прошла у осјећању кривице. Сриједа, срећем опет шанера, каже: 'Чуо сам се са њеном пријатељицом. Човјече, мораш да дођеш, мораш да је одвојиш, води је из Сарајева, нестаће ти, изгубићеш је, нећеш је никад наћи'. Кренем и опет се питам да ли да гледам велики филм или да идем у Сарајево. Одлука. Четвртак вече. Воз. Неки бугарски купе је био. Ошугам се. Дођем у Сарајево, мајка ме намаже оним прашковима", рекао је редитељ, а потом истакао да ни тад није успио да пронађе Мају.

"Одем ујутру у кафану и један пријатељ каже: 'Она ти је на Јахорини, изгледа да се забавља са сином Бебе Селимовића'. Узмем од оца ауто, на Јахорину, пријатељи и ја попнемо се горе, метар и по снијега, дођемо у хотел 'Јахорина', ње нема и крене цугање, једна за другом ракија иде. Они се понапијају, ја испратим читав пут до младости. Нема Маје. Вратимо се у Сарајево, а ја опет на студије. Воз. Опет нисам видио Мају, јер опет та стварност која те луди. Долазим у Праг, понедјељак ујутру, опет на огласној плочи пише: 'Због огромног интересовања филм 'Амаркорд' још једна пројекција'. И сад ја на пројекцији, размакне се она завјеса. Прва слика жена пере веш, нека дјеца претрче обалом и ја заспим. Пробудим се, брука никад већа. Неки Пољак неће да прича са мном. 'Какав је то', каже, 'човјек. Па је ли могуће да ти негираш највеће достигнуће у историји кинематографије?' Ћутим. Скрушен", присјетио се, Кустурица је на крају ипак имао срећу да пронађе Мају и да се вјенча с њом.

"Долазим на Мљет, на Мљету некадашњи предсједник Србије Борис Тадић, који није био тада предсједник. Кажу ми дошла је Маја. Бицикл, на главни трг, Маја је ту, ми се онако поздравимо, кафа. Ћутимо, ћутимо, ћутимо, као и у свим тим добрим љубавним причама. Пита ме: 'Јеси чуо да је Фелини направио један диван филм? Јеси гледао 'Амаркорд'?' Сад ја да се не обрукам кажем: 'Па ко није гледао 'Амаркорд''. И те исте године у биоскопу 'Романија' нас двоје смо гледали филм 'Амаркорд' Федерика Фелинија и заправо послије тога је дошло до вјенчања. Тако је то кад се даје предност животу, а не фикцији, јер она увијек чека, а живот не чека, у животу мора човјек да развија позитивне инстинкте и да дјелује у односу на изазове", закључио је он, преноси Мондо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана