Љубав има пет фаза, али многи ''запну'' на трећој

ГС
Љубав има пет фаза, али многи ''запну'' на трећој

Након 40 година истраживања, психолог Јед Диамонд дошао је до закључка да већина људи заиста у неком тренутку пронађе “љубав свог живота”, али најчешће остану без ње јер запну на трећој од пет фаза које пролази свака љубавна веза.

Заљубљивање

Већина љубавних веза започиње “зателебаном” фазом, односно периодом у којем нам се чини да лебдимо у облацима. Тада још идеализујете  новог партнера и свијет се чини ружичаст. Све наше жеље и наде полажемо у партнера. Он брзо постане идеалан, једноставно нема мана. Вјерујете да ће заувијек бити уз вас, вјерујете у све што говори. Толико вјерујете у моћ праве љубави да вас ништа не може натјерати да престанете или будете опрезнији.

Постајете пар

У овој фази љубав постаје зрелија, мирнија и стабилнија, неки се чак и уселе заједно. Боље се упознате и ваша присутност има утицај на све дијелове партнеровог живота. То може потрајати и неколико година, а тада најчешће долази до вјенчања и проширења породице. Пар се осјећа сигурно, вољено, задовољно и ужива у својем заједништву. Вјерујете да сте нашла праву особу и да је ваша веза одређена судбином.

Распршавање илузија

Трећа фаза је најкритичнија и тада се наде почињу смањивати. То је период у којем се већини чини да више нема страсти, да је партнер постао предвидљив, а ситница почињу ићи на живце, јављају се мисли о прекиду. Све често заврши закључком да нема смисла мучити се јер очито ипак нисте једно за друго, ма колико година провели скупа.

Стварање праве љубави

Они парови који ипак преживе критичну фазу, у четвртој могу видјети плодове. Илузија више нема, а особа поред вас је стварна, не онаква какву сте замишљали и то је у реду, јер сте је прихватили као такву и волите је са свим манама и врлинама. Сада је вријеме за исцјељење и посљедњу фазу.

Кориштење ваше моћи као пара да промијените свијет

У петој и посљедњој фази, ако је веза преживјела све што јој је живот дотад донио, већ се развила дубока и снажна повезаност међу партнерима који имају осјећај да, док год су скупа, могу шта год замисле. Више нисте заједно тек толико, него имате вишу сврху.  Љубав више није сврха сама себи, већ ви као пар имате заједничке циљеве, планове и жеље, а све оне ситнице које су вам сметале у трећој фази сада се чине безначајне и дјетињасте. То је уједно и фаза када партнери обично схватају да су заиста  пронашли љубав свог живота.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана