Листа најријеђих датума рођења: На ових 10 датума се рађа најмање дjеце

GS
Foto: Freepik

Рођени сте 29. фебруара? Честитамо, имате најријеђи рођендан на свијету. Или барем тако тврде истраживачи који стоје иза Ворлд оф Статиктикс, који на друштвене мреже доноси занимљиве математичке пресјеке из свакодневног живота.

Славити рођендан 29. фебруара је права ријеткост. Ово није изненађујуће када се овај датум појављује у нашим календарима – сваке преступне године, односно сваке четири године.

Са овом оцјеном се слаже и Ворлд оф Статистикс, који је објавио листу најчешћих рођендана у свијету, а управо 29. фебруара дошао је на посљедње мјесто.

На листи најријеђих рођендана на свијету често се налазе државни празници. Католички Божић или 25. децембар је други најријеђи датум рођења на свијету, а слиједи 1. јануар, односно Нова година.

Ови датуми се у добром дијелу западног свијета сматрају нерадним данима – тада у болници раде само дежурни љекари и само д‌јеца се рађају природним путем. Уколико љекар треба да закаже царски рез унапријед, урадиће то прије или послије божићних празника.

Иако је крај новембра и децембра популарно вријеме за зачеће, у овом периоду уопштено се рађа мањи број д‌јеце, о чему говори и ова студија. Насупрот томе, септембар је мјесец у којем се рађа највећи број д‌јеце.

Да ли сте међу онима који имају најређи рођендан на свијету? У наставку откријте 10 датума у ​​години када се рађа најмањи број беба, преноси Магазин Новости.

10 најређих рођендана на свијету према подацима организације World of statistic:

29. фебруар

25. децембар

1. јануар

24. децембар

4. јул

2. јануар

26. децембар

27. новембар

23. новембар

25. новембар

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана