Кућни љубимци који су изгубили власнике у земљотресима у Турској траже нове домове

Aнадолија
Foto: Илустрација

ГАЗИАНТЕП - Након што су југ Турске 6. фебруара погодила два земљотреса, то је утицало на милионе живота и то не само људи, већ и животиња.

Кућни љубимци који су изгубили своје власнике након земљотреса траже нове домове.

Зоолошки врт у Газиантепу, дом хиљадама врста, рехабилитује животиње, док ветеринари лијече мачке и псе спашене из рушевина хиљада срушених зграда.

Ветеринар Берна Сарицицек рекла је за Анадолију да су изградили пољску болницу и да од првог дана раде на спашавању у подручју земљотреса.

"Дошли смо да провјеримо нашу институцију првог дана потреса, а када смо схватили да овдје нема много проблема, погледали смо да ли има проблема у околним градовима или оближњим регијама. Сазнали смо да је велики проблем у окрузима Ислахије и Нурдаги. Отпутовали смо у Марас трећег дана од земљотреса јер је много људи тамо изгубило живот, гдје смо хранили и лијечили све животиње", рекла је она.

Према њеним ријечима из региона су довели 25 паса и 15 мачака, док су мачке, пси, птице, папагаји, зечеви и многе друге животиње ишле на лијечење у теренску болницу. Она је напоменула да тимови и даље раде у Нурдагију и Ислахији.

"Афету (пса), који је изгубио породицу у Хатају, предали су нам тимови АФАД-а шестог дана земљотреса. Спасили су је из рушевина, а вјерујемо да је ту била шест дана јер је била дехидрирана, опрезна и уплашена. Али напокон је повратила здравље захваљујући нашим напорима", додала је она.

Берна Сарицицек је рекла да помажу да се кућни љубимци поново споје са њиховим власницима када сазнају да су живи и спремни да се брину о њима.

"Ипак има оних који су остали без власника, а ми настојимо да им помогнемо у проналажењу новог дома. Они који желе да их удоме пријављују се код нас, а ми пратимо процедуру удомљавања. Дочекујемо госте сваког дана од 14 до 16 сати, седам дана у недјељи", рекла је она.

Државна агенција за управљање катастрофама АФАД саопштила је у сриједу да је број погинулих у разорним земљотресима који су погодили Турске 6. фебруара повећан на 45.089.

Земљотреси јачине 7,7 и 7,6 погодили су 6. фебруара 11 турских провинција – Адану, Адијаман, Дијарбакир, Елазиг, Хатај, Газиантеп, Кахраманмарас, Килис, Малатију, Османије и Санлиурфу.

Више од 13 милиона људи у Турске је погођено земљотресима, као и многи у сјеверозападној Сирији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана