Корона вирус, вјеровања и Балкан: Како су се среле најпознатија пророчица Баба Ванга и Лепа Брена

Г.С.
Корона вирус, вјеровања и Балкан: Како су се среле најпознатија пророчица Баба Ванга и Лепа Брена

Наводна пророчанства и предвиђања будућности нису заобишла ни Балкан, гдје је вјероватно најпознатија била Бугарка позната као "Баба Ванга".

Пандемија Ковида-19, поред ширења вируса донијела је и ширење бројних теорија завјере и дезинформација и подгријала старе приче о наводним пророчанствима људи који су тврдили да могу да виде будућност, мада за то нема никаквих научних доказа.

Једна од њих је и Вангелија Пандева, познатија као Баба Ванга из Бугарске, о чијим се наводним пророчанствима о значајним свјетским догађајима прича и четврт вијека пошто је умрла.

Психолошкиња Јелена Зулевић за ББЦ на српском каже да наводни видовњаци и хороскопи могу бити безазлена забава, али подсјећа да треба бити веома опрезан.

"Важно је да не постанемо жртва преваре, нарочито ако се налазимо у тешкој ситуацији, па није добра идеја да се важне животне одлуке доносе на основу савета пророка или хороскопа".

Позната пјевачица Лепа Брена у разговору за ББЦ на српском присјетила се како је, на приједлог колега, посетила Пандеву током турнеје 1989, иако у почетку није била одушевљена идејом.

"Била је генијална жена која је људима искрено помагала, али ми није пријала идеја да не држим конце судбине у својим рукама", каже.

Ко је била Баба Ванга?

Пандева је, претпоставља се, рођена 31. јануара прије 110 година у Струмици, тада у Отоманском царству, а данас у Сјеверној Македонији - како се почетком 20. вијека у тим крајевима Балкана матичне књиге нису увијек ажурно водиле, антрополози који су проучавали феномен Баба Ванге наводе само годину.

Већи део живота провела је у граду Петрич на југозападу дијелу Бугарске.

У народу је познато да је била слијепа, а наводно је ослепијела као дванаестогодишња дјевојчица.

"Јесте била слепа, али није носила наочаре какве иначе носе људи који не виде", присјећа се Лепа Брена сусрета.

Баба Вангу неријетко пореде са француским окултистом Нострадамусом из средњег вијека, за кога су такође људи кроз историју вјеровали да је могао да превиди будућност, иако нема никаквих научних доказа.

Поједини антрополози називају је бугарском Питијом, по легендарној старогрчкој пророчици која је наводно Александру Македонском прорекла да ће освојити свијет, али да се из тог похода неће вратити жив.

Према историјским изворима, Александар Македонски је највјероватније умро од маларије.

Колико је лако повјеровати видовњаку

Психологија показује да јесте.

Барнум ефекат је "психолошки феномен који указује да људску склоност да уопштене описе, који су наводно креирани само за њих, а заправо се односе на већину људи, оцењују као тачне", објашњава психолошкиња Зулевић.

"Ти описи делују као да садрже нешто специфично, а заправо ће их већина људи оценити као углавном тачне за себе".

Зулевић истиче да овај психолошки феномен посебно долази до изражаја када читамо хороскоп или слушамо видовњаке.

"Најчешће људи памте само оно што се испоставило као тачно и закључити да ту има ту нечега и да су видовњаци доста тога погодили", наводи.

У Србији су врачање и гатање забрањени Законом о јавном реду и миру.

"Ко се бави врачањем, прорицањем судбине, тумачењем снова или сличним обмањивањем на начин којим узнемирава грађане или нарушава јавни ред и мир - казниће се новчаном казном од 10.000 до 50.000 динара или радом у јавном интересу од 40 до 120 часова", наводи се у члану 15.

Зашто се Баба Ванга појавила баш у Бугарској?

На територији данашње Бугарске се крајем 19. и почетком 20. вијека развио култ пророчица, објашњавају бугарски истраживачи Петко Иванов са Универзитета у Чикагу и Валентина Измирлијева са Универзитета Колумбија у раду објављеном у научном часопису Folklorica, Journal of the Slavic and East European..

Ванга је најпознатија представница тог феномена, а њена међународно мање позната претходница је пророчица Стојна (1883-1913).

Истраживачи истичу да су животне приче двију видовњакиња идентичне - Стојна је у дјетињству такође наводно ослијепела, према предањима, пошто ју је "посјетио Свети Ђорђе" - одузео јој је вид, кажу, али јој је зато дао моћ да прориче будућност.

Међутим, док је култ Стојне настао у оквирима хришћанства, њена наслиједница Ванга, која је већи дио живота провела у комунистичком уређењу, никада се отворено није приклонила некој религији.

Вјероватно јој је, истичу истраживачи, баш то омогућило да њен рад наиђе на одобравање владајуће елите, па и породице моћног лидера бугарских комуниста, Тодора Живкова.

"Долари, злато и коцкице шећера"

"А ти ли си Лепа Брена? Знала сам да ћеш доћи код мене" - овим ријечима је Баба Ванга поздравила Лепу Брену када ју је први пут посјетила 1989, прича певачица.

Бугарске колеге који су организовали њен концерт у Софији су је, каже, савјетовале да посјети Баба Вангу.

"Ја сам се у то време плашила свих тих пророка, астролога и видовњака који су по медијима причали све и свашта о мени", истиче Брена.

"Није ми пријала ни идеја да ја можда не држим конце судбине у својим рукама".

Пјевачицу су савјетовали да ноћ уочи сусрета са Вангом преспава на неколико коцкица шећера.

"Мени је то било чудно, али ипак сам узела тај шећер", иако је, како се данас присећа, осетила "страх и немир", који јој нису дали да се наспава те вечери.

Следећег дана, пред Вангином кућом, Брена је видјела "стотине људи који су чекали у реду".

"Ушли смо преко реда", признаје пјевачица, "и то ми је створило додану нелагоду, јер људи ту долазе да траже помоћ".

Ванга је живјела "у малој кући, без икаквог луксуза".

На улазу су платили за услугу, и то у конвертибилним доларима, а пред кућом је стајала рампа да не би могло да се приђе колима.

"Када сам ушла код Ванге, дала сам јој поклон - свилену мараму и златни ланац са малим привеском", препричава пјевачица.

"Ставила је мараму и ланац на груди, захвалила се и рекла да је то дар од срца".

Сјеле су у двориште, и Ванга је пјевачици одмах прорекла да ће јој доћи у посјету и слиједеће године у септембру, иако је Брена планирала да баш тада паузира.

"Кад сам јој рекла за паузу, Ванга ми је одговорила да никада нећу престати да певам, да је то моја судбина, нешто што изузетно волим и да сам том послу веома посвећена, што сам схватила тек много година касније", наводи Брена.

"Била сам веома поласкана тиме што је рекла, немир је почео да нестаје и полако сам стицала неку врсту поверења према Баба Ванги".

Позната пјевачица тврди да се обистинило све што јој је Пандева причала.

"Рекла ми је да ћу отворити кућу где ће радити пуно певача и глумаца, да ћу се удати за нашег човека који носи белу униформу - тада нисам схватила да ће то бити “тенисер” Слободан Живојиновић, иако смо већ били у вези"

"Рекла је да ћу имати само мушку децу, да никада нећу престати да певам и да ћу тај посао радити до касних година".

Пjевачица каже да ју је Ванга упитала жели ли да сазна када ће умријети.

"Рекла сам да не желим, то ми је било страшно, али умирила ме је да ћу бити дуговечна".

Брена је слјиедеће године опет дошла у Бугарску.

"Након одмора који ми је био преко потребан, августа 1990. назвао ме је менаџер Рака Ђокић и рекао да се спремам, јер почетком септембра идемо у Бугарску".

Више није била неповјерљива.

"Баба Ванга је на мене оставила утисак жене која добро зна шта прича", закључује естрадна умјетница.

Посјета Силване Арменулић

И друге познате личности, међу њима наводно и политичари послијератне Југославије, посјећивали су Пандеву.

Током турнеје у Бугарској у августу 1976, позната пјевачица Силвана Арменулић посјетила је Баба Вангу неколико мјесеци прије него што је у 38. години погинула у саобраћајној несрећи код Смедерева.

У књизи Ивана Ивачковића Како смо пропевали - Југославија и њена музика, пише да је Пандева наводно на растанку рекла пјевачици: "Ништа не треба да платиш. Не желим да говорим с тобом. Не сада.

"Иди и дођи кроз три месеца. Чекај, у ствари нећеш моћи да дођеш... Иди, иди, ако можеш, дођи!"

"Пророци" на Балкану и хапшења

Балкан је посљедњих деценија био прави расадник људи који тврде да су видовити.

Наступали су на телевизијама промовишући наводне видовњачке моћи, које су, најчешће, скупо наплаћивали, било кроз телефонске позиве гледалаца, било уживо.

Деведесетих година прошлог вијека у Србији је боравио самозвани руски исцелитељ Алан Чумак, чија је популарност била велика.

Тадашњи магазин Радио ТВ Ревија је у 12 бројева штампала по једну слику Алана Чумака, које су наводно имале исцијелитељско дејство, али са роком од тридесетак дана.

До сада је у Србији забиљежено неколико хапшења због оваквих обмана.

Најпознатији је случај "Видовите Зорке" ухапшене 2001. године.

У оптужници је било наведено да је преварила 48 људи, а доказано је 18 превара.

Исте године је осуђена на казну затвора од 25 дана према тадашњем Закону о прекршајима против јавног реда и мира.

Зашто је Баба Ванга опет популарна током пандемије?

Пандемија корона вируса унијела је велику неизвесност у животе већине, а "људи имају снажну потребу да задрже бар неку контролу у таквим периодима", објашњава Зулевић.

У ситуацијама попут пандемије, наводи психолошкиња, "постаје јасна функција различитих теорија завера, веровања у пророчанства, паранормално или псеудонаучне идеје".

"Истраживања показују да смо нарочито склони да се ослањамо на овакве ствари у периодима емоционалне рањивости, када у различитим животним фазама пролазимо кроз превирања, дилеме и имамо утисак да нам је будућност неизвесна", додаје.

Зулевић истиче да у таквим тренуцима "идеја да одређени људи или сазнања могу да нам пруже зрнце сигурности или помогну да повратимо некакву контролу над животом делују примамљиво".

Она наглашава да то "нема везе са интелигенцијом или образовањем".

"Сви људи имају исту потребу за сигурношћу и сви смо склони да склизнемо у ирационално", закључује Зулевић.

Шта је Баба Ванга наводно предвјидела за будућност?

Као и већина видовњака, и она је давала усмена пророчанства, па не постоји грађа која би потврдила да је предвидјела баш одређени догађај.

Листа Вангиних наводних пророчанстава се у технолошки напреднијим временима масовно протеклих десет година имејлом - управо њих најчешће цитирају таблоиди.

Међутим, на листи нема пандемије корона вируса, иако су многи домаћи и страни таблоиди ове године објавили да ју је Баба Ванга давно предвидјела.

Међу бројним наводним пророчанствима која се нису остварила је и почетак Трећег свјетског рата 2010.

Наводно је предвидјела и успон Кине као свјетске суперсиле, долазак новог Леденог доба, али и апсолутни крај свијета.

Додуше, 5.080 године, преноси BBC News на српском

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана