Колико дуго пас може да издржи самоћу и одлагање нужде?

GS
Foto: ABC

Велики број људи осјећа грижу савјести јер су, због посла и осталих обавеза, приморани да своје псе остављају саме скоро по цијели дан, и то готово свакодневно. Поред тога, многи власници који не практикују да остављају љубимце саме, често се плаше да изађу на дуже, без обзира на то да ли је ријеч о изласку, гледању филма, завршавању послова..., јер не знају колико дуго могу да оставе пса самог.

Фактори су разни, почев од старости пса, дресуре, па и карактера љубимца, а власници су посебно забринути због тога што не знају колико пас може да издржи да не обави нужду.

Старост пса

Узраст пса највише утиче на учесталост обављања нужде, а ово су временски оквири послије којих пас неизоставно мора да изађе напоље.

Штене – колико је мјесеци старо, толико сати може без вршења нужде (четворомјесечно штене може четири сата без тоалета)

Пси старији од годину дана (одрасли) – могу да буду око шест сати без тоалета, а издржавају максимално до осам сати

Стари пси – максимално могу да се суздрже од вршења нужде до шест сати.

Што се тиче овог проблема, он се лако рјешава тренирањем пса да нужду врши на пелену, чиме се неће мучити цијели дан чекајући на ваш повратак. Шетње су обавезне, али у периоду док сте ван куће, пелене "раде" посао.

Шетње

Када је ријеч о псима који остају сами по осам и више сати, битно је да их власници од почетка навикну на то. По доласку пса у дом, не треба га одмах оставити самог дуже од осам сати, већ дан-два по неколико сати, да се прво навикне на самоћу, а затим можете ићи без проблема на посао. Важно је да пса изморите шетњом прије посла и поново по повратку у дом. Пса обавезно изводите прије и послије посла како би му се надокнадила потребна физичка и социјална активност, јер не треба да заборавимо да су пси социјалне животиње, навикнуте на чопоре и активност.

Пажња

Многи власници муче себе мислима о томе како им је пас сам и без пажње док су на послу и често им промакне чињеница да постоји доста власника који су у кућама стално, а не придају много пажње љубимцу, мислећи да је довољно што су ту. Кад се вратите са посла, псу поклоните максималну пажњу, било игром или мажењем (у зависности од ситуације), исто као и прије одласка на посао. То ће псу бити сасвим довољно, јер ће и даље осјећати вашу љубав и сваки ваш повратак с посла биће му као награда.

Ако ћете дуго одсуствовати, псу оставите довољно воде и хране, као и разне играчке којима може да се занима док вас нема, преноси Телеграф.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана