Колико дуго можемо остати будни? Одговор би вас могао изненадити

ГС
Колико дуго можемо остати будни? Одговор би вас могао изненадити

Сан је неопходан за све тјелесне функције, а недостатак сна може повећати ризик од бројних здравствених стања као што су болести срца, претилост и дијабетес те депресија. Али, колико човјек заиста може остати будан?

Према подацима из 1963. године, 17-годишњак Рандy Гарднер није спавао укупно 11 дана и 25 минута постављајући тако свјетски рекорд за најдуже вријеме које је неко остао будан.

Постоји и податак да је Роберт МцДоналд 1986. године успио стати будан чак 18 дана и 22 сата, али њега нису помно пратили научници ни љекари током обарања рекорда.

Будући да се ради о не тако здравом потезу, Гуиннесова књига рекорда не жели судјеловати у овом подвигу од 1997. године, како не би потицали људе на нездраве одлуке.

Важно је напоменути да љекари истичу важност сна и то најмање шест до осам сати сна у истом интервалу свака 24 сата, иако су свјесни да многи људи не испоштују ни то, што се наручито односи на студенте који знају провести и по 24 сата без сна.

Истраживање о овоме никада нису тачно спроведени, јер се сматра да је нехумано да се испитује на људима. Ипак истраживање је спроведено на штакорима у 1989. години када се показало да ове животиње могу бити без сна између 11 и 32 дана прије него угину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана