Која је тајна дуговјечности најстарије особе на свијету?

ГС
Foto: Рац1.цат

Марија Брањас поријеклом из Шпаније има 116 година и током 2023. године постала је најстарија особа на свијету након смрти сестре Андре која је „догурала“ до 118. године.

Научници вјерују да је горња граница људског животног вијека 115 година, али су неки стогодишњаци успјели да досегну преко границе дуговjечности.

Истраживање спроведено у Холандији показало је да је максимални животни вијек за жену 115,7 година и 114,1 година за мушкарца. Подаци су прикупљени од 75.000 умрлих у последњих 30 година. Живот изнад 100 је рijедак, али само један од 1.000 који је достигао вијек доспјева до 110.

Професор Џон Ајнмал је рекао за Медикал Експрес да у просјеку, људи живе дуже, али најстарији међу нама нису постали уједно и старији у последњих 30 година, преноси Нпортал.

- Овде свакако постоји нека врста зида. Наравно, просјечан животни вијек се повећао. Ипак, максимални плафон се није променио - рекао је доктор.

Шпањкиња Марија Брањас, рођена у САД, има 116 година и понијела је титулу најстарије особе на свијету 2023. након смрти сестре Андре са 118 година у јануару.

Прије три године, тачније 2020, госпођа Брањас је постала најстарија особа којој је дијагностикован корона вируса од којег се затим и опоравила.

Свирала је клавир до 108. године, али сада живи у старачком дому у Калифорнији и комуницира преко платформе за куцање због оштећеног слуха. Како каже, она је свој дуг живот приписала држању подаље од „токсичних људи“.

- Ред, спокој, добра повезаност са породицом и пријатељима, контакт са природом, емоционална стабилност, без бриге, без жаљења, пуно позитивности и држања подаље од токсичних људи - оно је што Брањас приписује својој дуговечности - Мислим да је дуговјечност и срећа - рекао је Брањас, додали су Гинисови званичници.

Срећа и добра генетика!


 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана