Ко је мистериозни српски тајкун који је убијен прије 30 година, а жалио га је и Пабло Ескобар

Г.С.
Ко је мистериозни српски тајкун који је убијен прије 30 година, а жалио га је и Пабло Ескобар

Од убиства Радојице Никчевића, човјека који важи за првог српског тајкуна који је ликвидиран у једној мафијашког ликвидацији прошло је 30 година.

Никчевић је, да подсјетимо, познавао најпознатијег свјетског нарко-боса Пабла Ескобара, заслужан је за највећи успјех КК Партизан, чији је предсједник био када су црно-бијели постали прваци Европе. Ипак, ликвидиран је у сачекуши, што је било једно од првих мафијашких убистава 90-их година у Србији.

И 30 година послије његовог убиства најближи одржавају сјећања на њега.

– Увијек у срцу и мислима. Воли те твоја Ксенија – пише у читуљи објављеној у дневним новинама.

Везе

Његово богатство се својевремено процјењивало на 40 милиона марака, а говорио је да се неће смирити док не дође до 70 милиона. Рафал испред његове фирме га је спречио да тај циљ и оствари. Упркос томе, остао је упамћен као један од најбогатијих и најутицајнијих људи у Југославији.

Везе Никчевића са подземљем у то вријеме су биле јаке, али и јавне.

Наводно је управо Никчевић стигао хеликоптером у Црну Гору љета 1992. године да би извукао Кнелета из затвора, када је ухапшен због пуцњаве са обезбјеђењем Газда Језде које није дозволило момцима са Вождовца да уђу на Свети Стефан. Само неколико мјесеци касније, Кнеле је убијен у Београду.

Баш те године Никчевић је у Београд довео познатог и контроверзног адвоката Ђованија ди Стефана уз помоћ којег је контролисао тржиште дроге, а управо њих двојица су 1993. године отпутовали заједно за Боготу како би се повезали са чувеним Паблом Ескобаром.

Да није све само пука теорија говори и то да се послије смрти Никчевића у новинама појавила умрлица са потписом управо колумбијског нарко-боса Пабла Ескобара. Само три мјесеца касније у својој земљи ликвидиран је и Пабло Ескобар.

Нападачи побјегли југом

Двојица нападача обучена у плаве радничке комбинезоне 7. октобра 1993. године упуцала су у главу бизнисмена Радојицу Никчевића и побјегла бијелим "југом". Ликвидација је извршена у Улици Васе Пелагића, 20-ак метара од улаза у његову фирму.

Као и сваког јутра, у 8.15 паркирао је свој "мерцедес" у гаражи и упутио се ка сједишту предузећа у Улици Васе Пелагића. Мимоишао се с двојицом људи обучених у радничке комбинезоне. "Радници" нису били упадљиви јер су се у близини изводили грађевински радови. Један од њих се послије мимоилажења окренуо и испалио хитац из "колта 44" Никчевићу у главу. Радник на оближњој бензинској пумпи чуо је испаљени хитац. Када је стигао на мјесто убиства, угледао је двојицу "радника" како одлазе улицом и улазе у бијели "југо". На асфалту је затекао тијело директора "Шумадије".

"Југо" је пронађен недалеко од мјеста злочина, на крају слијепе улице. На основу тога се претпостављало да убице нису познавале град и да нису из Београда.

Новац

Никчевићу је жеља била, наводно, да достигне 70 милиона марака богатства, колико је посједовао његов близак пријатељ, амерички бизнисмен српског поријекла.

Причали су да је био један од петорице Београђана с иницијалима на кошуљи извезеним златним концем, један од тројице који су тромјесечно плаћали 5.000 долара (око 5.000 евра) за конзуларне таблице на аутомобилу, пише Блиц.

Носио је сат "ролекс" са брилијантима, брилијантски прстен израђен у Амстердаму, "Картијеове" наочаре, дугмад за кошуље од платине – вриједне неколико стотина хиљада марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана