Као у филму: Тихомир породио супругу испред куће

ГС
Foto: Илустрација

ЗАДАР- Тихомир Вукоја из Пакоштана, који није ни планирао да буде на породу сматрајући да то није за њега, сплетом околности породио је своју супругу испред породичне куће, пише Задарски лист.

Све је започело у петак око осам ујутро. Устали су он и супруга Барбара му је рекла да су кренули трудови и да ће родити, али да нема разлога за панику јер је велик размак између трудова.

"Спремио сам своју другу дјецу, доручак и све то. И супруга се кренула спремати. Одвео сам дјецу до својих родитеља, који живе у кући одмах поред нас. Кад сам се вратио, нагло су јој скочили трудови, с десет минута размака на сваких двије минуте, већ од болова није могла ништа, ни ходати.

"Хтјели смо звати своју куму која је бабица, али није могла доћи, и она има троје дјеце, па смо кренули сами", рекао је Тихомир којем је супруга прво рекла да не треба звати хитну.

Тихомиров брат припремао је аутомобил, а они су се кренули спуштати с другог спрата.

"Пукао јој је водењак, али рекла ми је да нема панике, да је вода чиста. Срећом је супруга упућена у све, а није ни она паничар, ово нам је треће дијете. И спуштали смо се, али кад смо дошли до средњег спрата, рекла ми је да ипак не може и да зовем хитну, што смо одмах и направили.

Задарски лист

Онда је опет кренула ходати, успјели смо се спустити с спрата, сјели у аутомобил, но нисмо прешли нити десет метара кад је дијете почело излазити. Онда смо стали код комшије на паркинг, практички на макадам. Рекла нам је да донесемо пешкире, воду и плахте.

Супруга нас је координисала док је рађала, знала је све што треба и како. Дошле су и моје снахе, моји родитељи, сви су помагали", испричао је отац.

С обзиром на то да је од Пакоштана до Задра била огромна гужва у саобраћају, сматра да је боље да се све одвило испред куће, него на путу према болници.

"И тако, кренула је рађати и у једном тренутку ми је рекла да ухватим дијете, да излази! Ово је први пут да сам био на породу, говорио сам да нећу бити на породима, да то није за мене, и ево шта се догоди", говори Тихомир кроз смијех.

Све се одиграло врло брзо, трајало је око десет минута, а размишљали су једино о томе да све прође добро и да остану смирени.

"Срећа је што је моја жена доста смирена, мене је мало хватала нервоза, морам признати, љутио сам се на себе што нисмо прије кренули према болници. Али, жена је била баш трезвена, она је смиривала моју мајку и снахе, зна доста о породима, има искуство од прије, а и доста зна захваљујући куми која је бабица, разговарају о свему томе", рекао је Тихомир.

Најважније је остати смирен

Радници хитне помоћи су остали изненађени.

"Мислили су да жена рађа, не да се дијете већ родило. Све је добро прошло, прегледали су их, пререзали пупчану врпцу, смјестили бебу, сад су у породилишту, гдје су им сви честитали", каже Тихомир, који у шали додаје да га сад пријатељи зову "бабица".

Свима који се нађу у оваквој ситуацији савјетује да остану смирени.

"И прије су људи тако рађали. Наравно да је боље отићи прије у болницу, али ако се нађете у оваквој ситуацији, само смирено, од панике се само горе може направити", истиче Тихомир, који захваљује свима који су дошли и хтјели помоћи, не стварајући гужву ни паничарећи, али и хитној помоћи и задарској болници.

"Направили су све што је у овој ситуацији било могуће, свака част свима", закључује отац малене Кларе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана