Како вам наука може помоћи да успавате уплакану бебу

Rts
Foto: Ilustracija

Истраживања јапанских и италијанских научника су потврдила да се уплакана беба најлакше смири у мајчином наручју, али су донинела и ново корисно сазнање: беба ће заспати и остати умирена ако, након ношења, седимо с њом на кревету најмање пет минута.

Носили сте и нунали дијете у наручју све док се није умирило и коначно заспало. Спустили сте га у креветац... али се убрзо пробудило и поново заплакало. Ова фрустрирајућа ситуација је добро позната многим родитељима. Ако сте се пронашли у њој, биће вам занимљиво да се упознате са новим сазнањима о томе како је најбоље умирити и успавати бебу.

Наиме, ако носите уплакану бебу пет минута, затим сједите држећи је у наручју бар још пет до осам минута, биће мирна довољно дуго да можете да је спустите у креветац а да је не пробудите, показала су истраживања објављена у Карент Биологи.

Научници су претходно показали да ношење опушта бебу која плаче и смирује њене откуцаје срца. Јапански научници из Института РИКЕН указују на сличност са животињским светом. Младунци појединих сисара се смире када их родитељи подигну и крећу се са њима. У наредној студији истраживачи су се водили тиме - шта је потребно да се беба успава довољно чврсто да је спуштање у кревет не пробуди.

Спровели су експеримент са двадесет и једном бебом и њиховим мајкама. Бебама узраста до седам мјесеци ставили су уређаје који мере откуцаје срца. Снимали су децу и посматрали њихово расположење док су их мајке носиле по соби, док су седеле држећи их у наручју и док су их спуштале у креветац. То је омогућило научном тиму да посматра како бебе реагују на различита окружења и да забележи сваки њихов откуцај срца, било да су уплакане, кењкаве, разбуђене, било поспане.

„Испитивали смо физиолошку позадину појава које су нам општепознате, али за које често не знамо како заправо функционишу", каже Ђанлука Еспозито, развојни психолог са Универзитета Тренто у Италији.

Бебама су се успорили откуцаји срца и престајале су да плачу када су их мајке узимале у наручје и носиле тако пет минута. Неке бебе су чак и заспале. Истраживачи су такође примијетили да бебе реагују на покрет родитеља и када су у дубоком сну. На пример, њихови откуцаји срца би се појачали када би се мајке нагло окренуле или покушале да их спусте.

Куми Карода из Института РИКЕН каже: „Чак и као мајка четворо деце, била сам веома изненађена резултатом. Мислила сам да то што се бебе буде када их спустимо у креветац има везе са позом у којој су или са тим колико их нежно спустимо, али експеримент је показао другачије".

Сједење ублажава прелаз од ходања до спуштања у кревет. Бебама које ушушкане у мајчином крилу проведу бар пет минута успоравају се откуцаји срца и оне се не буде након што их мајка спусти у кревет.

Насупрот томе, бебама које у мајчином наручју мирују мање од пет минута, убрзавају се откуцаји срца и оне се буде недуго након што су положене у кревет.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана