Како спасити животиње од посљедица топлотног таласа

GS
Како спасити животиње од посљедица топлотног таласа

Љето и невоље које је донијело, како људима, тако и животињама, свакодневно нас муче, али људи увијек лакше изађу на крај са тегобама које доноси врућина. Кад је ријеч о борби са врућином коју воде улични љубимци, али и они који живе у домовима, она је теже изводљива уколико немају помоћ човјека.

Корисници Фејсбука - власници паса, ветеринари и други који долазе у контакт са кућним љубимцима - дијеле савјете које примјењују у најтоплијим данима како би њихови пси и мачке били безбједни и заштићени од посљедица топлоте и спарине. Ево неких савјета који се ових дана интензивно дијеле.

Знате ли да прегријаног пса не треба да поливате хладном водом, нити му на леђа треба стављати влажне пешкире?

Уколико то урадите, добићете супротан ефекат од жељеног: усљед хладноће вене се скупљају, а због високе температуре (изнад 42 степена) бјеланчевине у крви се згрушавају што крв чини густом и вискозном. Због такве комбинације срце више не може да добије крв, а органи отказују један по један због недостатка кисеоника. Резултат је спора и болна смрт. Ако покушате да помогнете прегријаном псу на овај начин, он ће угинути.

Рјешење је у сљедећем: псу понудите да попије млаку воду, а затим му охладите шапе, груди и доњи дио стомака влажним пешкиром. Пса потом ставите у хлад на влажан пешкир и обезбиједите му воду да пије када год буде желио.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана