Како се разбудити без испијања кафе: Ово су провјерене и здраве методе

GS
Foto: Илустрација

Премда је учинковитост кафе за разбуђивање доказана - за оне који траже алтернативу јутарњем напитку могу послужити сљедећи приједлози за подизање енергије: слушање музике, хидратација, шетња напољу, јога, ароматерапија те конзумирање здравих грицкалица.

Иако је за многе људе кафа провјерени начин за разбуђивање, постоје и они којима може изазвати желучане тегобе, повећати крвни притисак због чега ће покушати пронаћи алтернативу.

Практиковање добре хигијене сна је и даље најбољи начин да се добро одморите током ноћи и да осјећате стабилнију енергију током дана.

Међутим, ако радите на побољшању режима спавања или вам је још увијек потребна мала помоћ, ево шест брзих начина да се пробудите без ослањања на јутарњи напитак.

Урадите 5-минутну сеансу јоге

Кратка сеанса јоге ујутру може значајно побољшати ниво енергије, каже Степхание Мансоур, сарадница ЦНН-а за wеллнесс и фитнес и тренерица за мршављење за жене.

Пробудит ћете своје тијело побољшањем циркулације и попуштањем укочености или болова, а истовремено ћете покренути свој мозак "стварањем ендорфина за добар осјећај из ваших јога покрета", рекла је Мансоур.

Сваки покрет који подиже руке изнад главе, растеже стражњу страну ногу или убрзава рад срца помоћи ће повећању енергије, пише ЦНН.

Изађите напоље

Пробудити своје тијело и ум кроз покрет је "много природније и дуготрајније од повећања енергије из кафе", казала је Мансоур, а кретање на отвореном може удвостручити потенцијалне предности.

Кардио тренинг и убрзавање откуцаја срца служе као повећање енергије. Јутарња шетња такођер може бити мирна и промијенити перспективу јер видите различите ствари - небо, дрвеће, природу, итд.

Такођер, шетња напољу подиже вашу енергију због температуре -- чак и ако је вруће напољу, то буди буди тијело.

Пустите неку енергичну музику

Слушање живахне музике ујутро могло би вам дати мало снаге у вашем кораку, а посебно ако то радите док вјежбате.

Музика високог темпа који износи око 170 откуцаја срца у минути може побољшати расположење прије вјежбања, смањити перцепцију бола и умора током тренинга и побољшати перформансе и издржљивост, према студији из 2020. године.

Нисте сигурни колико је то брзо? На примјер Еминемова "Лосе Yоурселф" има 171 откуцај у минути, док Јаy З-јева "Емпире Стате оф Минд" има 173, а Беyонцеина "Наугхтy Гирл" 199 откуцаја.

Хидратација

Након ноћног сна, вашем тијелу недостаје хидратација, што је "важно за многе функције мозга и тијела", рекао је Фаррелл Аллен, амерички нутриционист, за ЦНН.

Када ваши органи - као што су бубрези - морају функционисати у недовољно хидратизираном окружењу, постоји већа "цијена" енергије, према истраживању из 2011. године.

Испробајте ароматерапију

Ароматерапија - употреба екстракта ароматичних биљака и етеричних уља за терапеутске инхалације, масаже или купке - може функционисати и за разбуђивање за неке људе, рекао је Фаррелл Аллен.

Такођер, препоручује да само промијените сапун: "Истуширајте се са средством за прање тијела које даје енергију као што су цитруси".

Објаснио је и да кафу можете унијети у свој живот кроз друге производе, као што су они за прање тијела.

Здраве грицкалице

Оброк направљен од протеина, здравих масти и сложених извора угљикохидрата богатих влакнима ослобађа шећер у крв спорије, подржавајући дуготрајнију енергију.

Неки од примјера здравог оброка укључују јаја, свјежи сир, авокадо преко интегралног тоста, пудинг од смеђе риже са циметом и орасима, салате које садрже парадајз, маслине, краставац и фету итд,преноси Кликс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана