Како се пси заиста осјећају када у дом дође беба?

GS
Foto: Twitter

У многим породицама долазак новог члана доноси радост и узбуђење, али такође може изазвати промјене у динамици између љубимца и власника.

Једно од честих питања које се поставља је - осјећају ли пси заиста љубомору када дође беба?

Осјећаји и емоције код паса

Прије него што размотримо питање љубоморе код паса, важно је разумјети осјећаје и емоционални свијет паса. Иако пси немају исте емоционалне капацитете као људи, они су способни да осјећају широк распон емоција, укључујући срећу, страх, тугу и узбуђење. Емоционалне реакције паса често су повезане са њиховим искуствима и интеракцијама с околином и људима, пренопси Индеx.хр.

Реакција паса на долазак бебе

Када беба дође у породицу, промјене су неминовне. Пса може задесити низ промјена у свакодневној рутини и пажњи коју добијају од власника. Неки пси могу реаговати позитивно, показујући знатижељу и њежност према новом члану породице. Међутим, други пси могу показати знакове несигурности и анксиозности.

Љубомора код паса није увијек тачан знак за њихове реакције. Умјесто тога, често се ради о осјећају несигурности због промјена које су се догодиле. Пси су навикли да буду у центру пажње својих власника, а долазак бебе мијења ту динамику. Пси осјећају промјене у распореду, мањак пажње и смањену интеракцију с власницима, што може резултирати емоционалним стресом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана