Како се припремити за путовање по великим врућинама?

ГС
Foto: Илустрација

Када будете путовали током љетних врућина на море или неку другу дестинацију, важно је да се припремите унапријед како би лакше поднијели вожњу током високих температура.

 Уз то, потребно је припремити и аутомобил, посебнојер се више проблема у возилу може јавити тијеком врућина.

Како припремити аутомобил?

BC Automobile Association (BCAA) креирао је попис ствари које треба провјерити у аутомобилу прије него кренете на путовање. То укључује провјеру притиска у гумама, ради ли хладњак исправно и има ли довољно текућине, провјеру цријева и ремена, испитивање батерије те провјеру исправности клима уређаја. Цијели попис можете погледати овдје.

Ако идете на дуго путовање, покушајте испланирати пут тако да кренете рано ујутро или касно навече јер ће тада температуре бити нешто ниже, што олакшава ситуацију и путницима, али и мотору возила.

Како се ви можете припремити?
Постоји неколико ствари које можете направити како би олакшали вожњу тијеком великих врућина. Ево неколико савјета.

Побрините се да су стакла аутомобила чиста те носите сунчане наочале како бисте заштитили очи од сунца. Ако се возите на исток рано ујутро или на запад касно послијеподне и навече, може вам засметати одсјај сунца.

Никад не остављајте дјецу или кућне љубимце у аутомобилу. Возило се током врућина може изузетно загријати у врло кратком року, што може бити поприлично опасно.

Обуцитесе прикладно. То значи да бисте требали носити лагану, прозрачну одјечу свијетле боје. Ако ћете дуже вријеме бити изложени сунцу, нанесите крему за сунчање како бисте се заштитили.

Не заборавите припремити доста текућине како не бисте дехидрирали. Вода је боља опција него сок или неки други заслађени напитак.

Сваких два до три сата направите паузу како бисте протегнули ноге и попили воде.Уз то, придржавајте се и свих осталих прописа, а то значи да пазите на брзину и да користите безбједоносни појас, преноси Н1

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана