Како препознати кризу средњих година код мушкараца

ГС
Како препознати кризу средњих година код мушкараца

Криза мушкарце може погодити нагло или постепено, промјене су углавном негативне, а могу се одразити у обичном незадовољству својим животним околностима или пак у тежим облицима као што су развод брака, прељуба, депресија, усамљеност...

Када мушкарци "превале" половину живота, помисле да још није касно да удахну живот пуним плућима и надокнаде све што су пропустили. Они у зрелом животном добу ријеше да проживе другу младост.

Под појмом "друга младост" мушкараца подразумијевају се различити облици понашања који се јављају код припадника јачег пола најчешће у каснијим четрдесетим годинама, објашњавају психолози. У нашој култури, тај термин често има подсмјешљив тон. У ствари, указује на то да се одрастао, зрео мушкарац понаша као тинејџер.

У зрелом животном периоду код мушкараца долази до хормонских промјена, са старењем ниво тестостерона опада, па објашњење и оправдање за понашања које није примјерено њиховим годинама треба тражити и у томе.

Криза средњих година није никаква болест нити поремећај него процес који неки доживљавају интензивније, а неки уопште не доживе.

Ипак постоје неки симптоми помоћу којих можемо препознати да се особа бори с кризом средњих година, а то су:

потиштеност, усамљеност и повлачење из друштва,

осјећај мање вриједности,

депресија, анксиозност и тјескоба,

изненадна потреба за промјенама околине или изгледа,

показивање дјечјег или младалачког понашања,

доношење наглих и импулсивних одлука,

теже ношење са стресом,

честе промјене расположења.

У кризи средњих година је честа појава регресије, односно обрамбеног механизма који особа користи како би се вратила на раније, већ превладане фазе развоја. Регресија се сматра бијегом из реалности, а особа се у таквим ситуацијама често враћа у дјечје фазе развоја како би се заштитила од анксиозности и стреса у стварном животу.

Индивидуалне разлике

Истраживачи сматрају да постоје велике индивидуалне разлике у реакцијама на средовјечност и да се криза средњих година не јавља код свакога.

За мушкарце је вјероватније да се значајне животне промјене догоде у четрдесетима. Неки мушкарци те животне промјене не перципирају као кризу него као процес транзиције у нове животне изазове.

Криза мушкарце може погодити нагло или постепено, а промјене су нажалост углавном негативне, а могу се одразити у обичном незадовољству својим животним околностима или пак у тежим облицима као што су развод брака, прељуба, депресија, усамљеност итд.

Неки од показатеља да криза средњих година иде у лошем правцу могу бити:

Купује скуп ауто

Иако нема ничег погрешног у томе кад човјек жели да купи нови аутомобил, велико је питање да ли га може приуштити, а такође и разлог зашто то жели. Може бити да је провео вријеме упоређујући свој живот са животом својих вршњака и можда осјећа да није постигао колико и они и зато пати од осјећаја мање вреијдности. Ако је то разлог што жели нову играчку, можда ће му требати помоћ.

Жели да купи викендицу

Неки мушкарци воле статусне симболе и показивање пред својим пријатељима, а то се може погоршати током кризе средњих година, јер се може осјећати као да мора да се докаже и покаже своју вриједност онима око себе.

Још нешто се дешава током мушке кризе средњих година. Неки мушкарци у овом тренутку свог живота имају тенденцију да залутају и имају афере. 
Ово је још један разлог зашто имате свако право да будете сумњичави ако је почео опсесивно да тражи нову кућу или викендицу, посебно ако о томе није разговарао са вама.

Више пије

Ако ваш мушкарац пије више него некада, ово је дефинитивно звоно за узбуну и требало би да погледате начине на које му можете помоћи да смањи прије него што ствари заиста измакну контроли. Помозите му тако што ћете предложити да обоје попијете пиће и сложите се да одређеним данима не би требало да пијете. Увијек је много лакше када имате подршку.

Можда пиће користи како би прикрио своја права осјећања, често то може бити излаз који му омогућава да не размишља о стварима које га муче. Најважније је да разговарате о томе. Ако одбије вашу помоћ, мораћете да затражите помоћ стручњака.

Улазак у средње године не мора аутоматски да резултира кризом средњих година, али важно је препознати знакове на вријеме. Средовјечност се каткада доживљава као олакшање, а не као криза. Све зависи од тога како се особа постави према новим животним изазовима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана