Како препознати да дијете може остати само код куће?

GS
Foto: Facebook

Сасвим је разумљиво да су родитељи забринути када први пут оставе дјецу без надзора, али уз добро планирање, останак код куће може бити позитивно искуство за дијете, дајући му осјећај самопоуздања и независности.

Али, када је право вријеме да дијете остане само код куће? Очито је да петогодишњак не може бити сам, али већина 16-годишњака може. Како објашњавају психолози, може бити тешко са сигурношћу знати када су дјеца спремна поднијети да буду сама код куће.

У већини случајева ствар је процјене родитеља. Уопштено, психолози савјетују како није добра идеја остављати дјецу млађу од 10 година саму код куће. Свако је дијете другачије, али у тој доби већина дјеце нема потребну зрелост, као ни вјештине за реагирање у хитним случајевима.

Важно је размотрити како се дијете носи с различитим ситуацијама. На примјер, је ли дијете одговорно када је ријеч о писању домаћих задаћа и обављању кућанских послова, како се носи с неочекиваним ситуацијама, је ли мирно када ствари не иду по плану те разумије ли, односно поштује ли правила. Исто тако, јасно је да родитељи не би требали оставити дијете само код куће ако је плашљиво.

С друге стране, ако је дијете одговорно, не боји се остати само и довољно је велико како би процијенило је ли нешто за њега сигурно или није, врло вјероватно је могуће да остане само код куће.

Чак и када су родитељи увјерени у зрелост свог дјетета, мудро је оставити га неколико пута само код куће на краће вријеме како би се дијете што боље припремило, али и како би родитељи били што сигурнији да ће с њиховим малишаном бити све у реду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана