Како на природан начин подстаћи лучење хормона љубави?

ГС
Foto: Илустрација

Окситоцин или како га зовемо "хормон љубави" од велике је важности у животу сваког човјека, а нарочито зато што својим лучењем буди добро расположење и позитивне емоције.

Окситоцин се производи у хипоталамусу и има улогу неуротрансмитера те се због њега осјећамо задовољно и срећно. Такође, један је од кључних фактора између мајке и бебе, јер "покреће" пород и олакшава дојење.

Уз њега се вежу они "лептирићи у стомаку", заљубљеност, присност и срећа, а постоје и начини како да сами повећамо његов ниво у тијелу.

Ево неких од њих:
 

Медитација

Поред бројних предности које медитација вуче за собом те самим тим побољшава цјелокупан квалитет живота, једна студија из 2013. сугерисала је како она може помоћи и у подизању нивоа окситоцина.

Наводећи да би могла постојати повезаност између медитације и лучења окситоцина, студија је показала како је 15 судионика, који су медитирали свакодневно у току једног мјесеца, осјетило побољшање свог расположења, осјећајући и пуно више позитивних емоција.

 

Слушајте омиљену музику

Музика нам неријетко помаже како бисмо се осјећали боље, али и побољшава концентрацију и мотивацију. Неколико мањих студија показало је како она може помоћи у лучењу омиљеног "хормона љубави".

Тако је једна од студија показала како су пацијенти након операције срца, који су слушали музику, имали висок ниво окситоцина те били "безбрижнији" од оних који то нису радили. Још једно истраживање показало је и како су пјевачи након часа пјевања забиљежили већу дозу окситоцина, осјећајући више енергије и позитивних осјећања него прије пјевања.

 

Пружите или отиђите на масажу

Студија из 2012. показала је како 15 минута масаже може, не само помоћи особи да се опусти, него произвести лучење окситоцина.

Осим тога што ћете опустити напете мишиће и ријешити се стреса, били они који пружају масажу или уживају у истој, она ће знатно допринијети вашим позитивним осјећањима.

 

Реците неком нешто лијепо

Ниво окситоцина повећава се увијек када с неким дијелимо лијепе ријечи и пажњу. Увијек ћемо се лијепо осјећати када примимо комплимент или га сами дамо. У тим тренуцима осјећамо се вољено и наше самопоуздање расте.

 

Проведите вријеме с пријатељима

Пријатељства могу дијеловати попут правог лијека, а за врхунац позитивних емоција тада је заслужан управо окситоцин. Поред тога што ћете продубити вашу везу, пријатељи вам могу помоћи да се осјећате боље и самопоузданије, стога ни у оним "најгорим данима" немојте бјежати од друштва.

 

Кухајте и уживајте у храни

Истраживања су показала како и дијељење хране може повећати лучење окситоцина. Присјетите се свог времена из школских клупа и заједничких ужина с пријатељима. Нису ли то неке од најљепших успомена које су вам помогле да развијете нека пријатељства?

Припремање оброка с драгим људима може изазвати одлично расположење, а и сам чин задовољства док једете омиљену храну може покренути ослобађање жељеног хормона.

 

Њежности и додири

Држање за руку, загрљаји, пољупци, вођење љубави, све су то ствари које нас зближавају с вољеном особом, а уз то, тада је сасвим разумљиво, и хормон окситоцин на свом врхунцу, због чега смо одмах срећнији и задовољнији, преноси портал Кликс.

 

Мазите свог љубимца

Многа истраживања показала су како су особе које имају љубимца, нарочито пса или мачку, које свакодневно мазе, знатно срећније и расположеније. То вриједи и овога пута, а поред тога што ћете њему пружити тренутке уживања, чешкање вашег крзненог љубимца и на вас ће дјеловати попут правог лијека.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана