Како Кинези васпитавају дјецу: Ову реченицу никад не би рекли, а родитељи сносе посљедице ако их лоше васпитају

ГС
Foto: Илустрација

Васпитање дjеце данас је веома шкакљива тема будући да свjедочимо разним сценаријима који се јављају као посљедица лошег васпитања. Од начина на који се васпитавају дјеца зависи то у какве људе ће да израсту и да ли ћемо на њих моћи да се ослонимо у старости.

Живимо у свијету који нам намеће мноштво обавеза и стреса, те нажалост, родитељи немају толико времена да се посвете дјеци. Такође, борба за егзистенцију доводи до отуђења на глобаном нивоу.

Занимљиво је да и географски фактор има улогу у васпитању дјеце, те се методе доста разликују од државе до државе. Кинези су познати као дисциплинован народ чији модел понашања преписују и други. Па хајде да видимо како то Кинези васпитавају своју јдецу и да ли можемо и ми да научимо нешто од њих.

"Кинези своју дјецу не васпитавају тако што им изражавају позитивне мисли, већ искључиво користећи језик негативности", објаснио је за Глобал тајмс социолог Универзитета у Пекингу, Шиа Шуелаун.

Такође, такво васпитање је, можда, и производ комунистичке филозофије и Конфучијевог учења који није охрабривао романтику у породици, већ само близак однос оца и сина, као и браће.

Инсистирало се на томе да дјела говоре више од ријечи, а да је заједнички политички идентитет важнији од емотивне и сексуалне привлачности. Тако је у многим породицама остало и данас, па се ријечи љубав, волим те и слично, сматрају бесмислицама које немају дубљу вриједност.


У Кини одвикавају дjецу од пелена убрзо након рођења

Док се у већини земаља у свијету дјеца одвикну од пелена између двије и три године, у Кини је ситуација нешто другачија. Наиме, тамо родитељи одвикавају дјецу од пелена и уче их на самостално обављање нужде већ с неколико мјесеци.

Можда звучи сулудо, али кинеска дјеца су често „тренирана“ да обаве нужду кад зачују специфичан звиждук, а то се у правилу догађа већ од шестог до најкасније деветог мјесеца.

У вртићима их уче како треба да се понашају

Док су они мирно сједили и чекали своју васпитачицу, нису имали представу да ће у њихову учионицу ушетати маскирана непозната особа. И док у покушавали да одгонетну ко се крије иза мистериозног "чике", он је ушао међу њих и једном дјечаку понудио играчку. Када је малишан то узео из његових руку, он га је зграбио и однео у непознатом правцу иако је он почео да плаче.

Остала дјеца су почела да се окрећу око себе и да јецају, схвативши да су у опасности. Непозната особа се убрзо поново вратила и покушала исто. Иако је дјеловало да се нека деца двоуме и да би радо прихватила поклон, она су држала прекрштене руке и категорички одбијала слаткиш или играчку. Научени су да ништа не узимају од непознате особе, те на тај начин своде манипулацију над њима на минимум.

Законске регулативе

У нацрту закона о унапређењу породичног образовања, родитељима/старатељима ће бити изречена опомена и бити наређено да прођу кроз програме усмјеравања породичног образовања ако тужиоци утврде врло лоше или криминално понашање код дјеце под њиховом бригом, преноси Курир.

"Постоји много разлога да се адолесценти лоше понашају, а неодговарајући породични одгој или његов потпуни изостанак су главни узроци", рекао је Занг Тиевеи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана