Како је Леонард Коен промjенио живот Ника Кејва

Г.С.
Како је Леонард Коен промjенио живот Ника Кејва

Ако се дивите пјевачу и текстописцу групе Бед сидс, најмистериознијем човјеку рок музике Нику Кејву, онда ће вам бити тешко да га замислите као једанаестогодишњег дјечака срнеђих очију. Колико год то било незамисливо, заиста је некад би тако млад и невин.

Међутим, сигурно је и тад размишљао својим књижевним умом који ће касније створити непроцијењиву музичку заоставштину, пише Фар аут магазин.

У овом узрасту, Кејв је први пут чуо пјесму која ће му промјенити живот и усмјерити га у правцу постајања вољеног очуха рокенрол музике.

Разлог инспирације? Нико други него уважени пјевач, пјесник и текстописац – Леонард Коен.

Кад је Коен преминуо 2016. године, Кејв му је одао почаст рекавши да је био “јединствен”.

“За многе од нас, Ленард Коен је био најбољи текстописац свих времена. Био је јединствен и немогуће га је било имитирати, ма колико да смо покушавали. Многима ће недостајати”, тада је изјавио Ник Кејв.

Кејв је досад обрадио Коенове пјесме “Suzzanne”, “Avakanche” и “I’m Your Man”, непрестано указујући поштовање канадском песнику.

Ипак, једна посебна нумера је заувијек променила живот Ника Кејва. Кад је 1994. говорио са Ричардом Кингсмилом из АБЦ-ја, пјевач је открио колики је утицај на њега извршила “Famous Blue Raincoat”, са Коеновог албума из 1971. године.

“Сјећам се да сам ову пјесму слушао са 11 или 12 година. Живио сам у Вангарати и имао другарицу по имену Ен Бомгартен, која је била морбидно створење”, изјавио је Кејв.

 

Музичар који се никад није бојао да истакне своју мрачну страну, описао је амбијент у ком је слушао Коена.

“Ен би у својој соби уз упаљене свијеће слушала Леонарда Коена. Посебно би форсирала 'Songs of Love and Hate'. И ја сам почео то да радим и постао опчињен ријечима пјесама. Увидио сам колико јаке оне могу бити. 'Famous Blue Raincoat' ми се чинила као исповедна пjесма. Толико отворена и искрена у неку руку. Да ли је заиста таква, не знам. Једноставно је имала утицај на мене и промjенила начин на који посматрам ствари”, рекао је Кејв.

Леонард Коен је 1975. открио чији је, заправо, био тај плави кишни мантил (blue raincoat).

“У то вријеме сам имао добар кишни мантил, марке Барбери, који сам набавио у Лондону 1959. Елизабет ми је рекла да у њему личим на паука. Вероватно је то био разлог зашто није жељела да отпутује са мном у Грчку. Још боље ми је стајао кад сам одстранио његову подлогу и на рукаве додао мало коже. Знао сам да се обучем у то вријеме. Украден је у Њујорку почетком седамдесетих. Нисам га много носио пре тога”, изјавио је својевремено Коен, а преноси “Headliner”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана