Једна особина код људи може показати да ли је ријеч о натпросјечно интелигентној особи

ГС
Једна особина код људи може показати да ли је ријеч о натпросјечно интелигентној особи

Иако висок квоцијент интелигенције није одредница да ћете бити богати и успјешни, он свакако може олакшати вашу свакодневницу.

Постоји низ карактеристика које могу утјецати на ниво интелигенције, а научници су открили да једна особина може бити знак да сте изнад просјека.

Како бисте били сигурни да ли сте међу натпросјечно интелигентним људима, најбоље би било да се тестирате. Међутим, истраживачи Гил Гренгрос и Геофре Милер открили су да је хумор знак темељне когнитивне способности и кондиције.

У овом занимљивом истраживању судјеловала је скупина студената, који су за задатак имали стварање измишљених профила људи на темељу неких основних информација.

Студенти су затим оцјењивали колико су смијешни одговори других судионика истраживања, а затим су сви судионици замољени да испуне тестове опће интелигенције, свјесности, отворености, екстраверзије, друштвености и неуротичности.

Студија је открила да је општа интелигенција снажан предиктор хумора, неовисно о другим варијаблама. Студенти који су имали више смисла за хумор, обично су имали боље когнитивне способности и самим тиме били паметнији.

Такође, постоје још нека истраживања која упућују на повезаност хумора и натпросјечне интелигенције.

Студија објављена седамдесетих година прошлог вијека проучавала је 55 комичара и 14 комичарки те открила да они стално постижу знатно више резултате на ИQ тестовима од просјечне популације. Док је просјечни ИQ резултат у опћој популацији између 90 и 110, утврђено је да комичари у просјеку постижу 138, а комичарке 126.

Наравно, ако немате смисла за хумор, то не значи нужно да нисте интелигентни. Добар смисао за хумор само је једна од многих особина које сигнализирају натпросјечну интелигенцију. Осим тога, ако сте неко ко радије више цијени хумор код других људи, то је такођер знак да можда имате натпросјечну интелигенцију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана