Једна особина је кључна за успјех, а насљеђујемо је искључиво од родитеља

Б92
Foto: Илустрација

Многе студије су показале да од родитеља не насљеђујемо само физичке карактеристике, већ и неке психичке особине. Само неке од њих су екстровертност, смисао за хумор, али и фобије, стрес, зависност, потребу за сном, понашање по питању финансија.

Такође и агорафобија, страх од отвореног простора, се такође може насљедити.

Међутим, од чега зависи које ће особине превладати у нашем ДНК и да ли можемо да их променимо, остаје питање које дуго мучи генетичаре.

Иако генетичари још нису до краја разјаснили шта има највећи утицај на формирање људског карактера – окружење, гени или васпитање, постоји много занимљивих чињеница о наслеђивању психичких особина, а о томе поше и портал Бебологија.

Фобије

Студија је доказала да се фобије могу пренијети генетским низом. На пример, истраживања на мишевима су показала да су мишеви који су избјегавали мирисе сличне цвјетовима трешње активирали одређене дијелове ДНК у сперми очева мишева. Као посљедица тога, њихова дјеца и унуци су показали високу осетљивост на мирис трешње, иако нису били изложени истом тестирању као њихови преци. Ово сугерише да страхови од одређених ствари можда нису тако ирационални као што изгледају, јер генетски фактори могу допринети развоју ових фобија.

Екстровертност

Иако се неке особине развијају током живота, поједине су већ записане у генетској структури. Одређени гени су повезани са екстравертношћу, што може имати значајан утицај на наше интеракције и успех у друштвеним ситуацијама. То указује на могућност да су разлози изражене друштвености и комуникативности дубоко укоријењени у генетском насљеђу, а не само у окружењу или васпитању.

Смисао за хумор

Иако неки вјерују да је смисао за хумор стечена карактеристика, истраживања су показала да људи који имају одређене урођене гене показују позитивније реакције и чешће се смију. Ови резултати су остали досљедни чак и када су фактори као што су старост, пол, етничка припадност и симптоми депресије узети у обзир.

Стрес

Стручњаци тврде да ако је мајка током трудноће била изложена стресу, већа је вјероватноћа да ће њено дијете у животу бити подложно стресу. Даље, постоји ризик да су родитељи, ако су били под стресом прије зачећа дјетета, могли оштетити хромозоме, што може утицати на осјетљивост на стрес њиховог потомства.

Зависност

Отприлике 40 до 60 одсто одговорности за развој зависности приписује се генима и насљедним факторима, а веза зависности и одређених гена је детаљно истражена. Људи чији рецептори не функционишу правилно имају већу тенденцију да користе супстанце које изазивају зависност.

Финансијска "одговорност"

Када је у питању финансијско понашање, око 30 одсто наших одлука може се објаснити генетским факторима. Постоје људи који су генетски предиспонирани за штедњу, без обзира на приходе, пол или образовање. Такви појединци често имају мање лоших навика, као што је пушење и мање су подложни дијабетесу.

Музички таленат

У музичком таленту, посебно у препознавању тонова и ритма, генетски фактори играју значајнију улогу од праксе. Неки аспекти музичког талента су искључиво повезани са генетским предиспозицијама и не могу се научити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана