Једина раса паса на свијету која не може да лаје, али су веома интелигентни

GS
Foto: Facebook

Постоји раса паса која је позната по својој неспособности да произведе познати звук пса који сви знамо: лајање.

Басењи, који се често назива "тихи пас", једина је раса паса која није у стању да лаје у традиционалном смислу. Она комуницира низом јединствених звукова који се разликују од конвенционалног лавежа пса. Најважније је да испуштају карактеристичан звук сличан јодловању познат као "барроо".

Поријекло

Басењи пасмина води порекло из централне Африке, гдје су их првобитно користили за лов и праћење дивљачи. Познати су по својој способности да се крећу у потпуној тишини.

Изглед

Басењи је средње величине, са кратком, сјајном длаком. Имају карактеристичне усправне уши и изражене боре на челу. Реп им је увијен и носи га преко леђа.

Темперамент

Басењи су познати по својој независности, интелигенцији и знатижељи. Иако могу бити опрезни према странцима, често су врло привржени својој породици. Одлично се сналазе с дјецом.

Активност

Ово су веома енергични пси који захтијевају редовну физичку активност. Одлични су у различитим псећим спортовима, укључујући агилити и трчање.

Одржавање

Једна од предности басењија је њихова кратка длака која захтијева минимално одржавање. Такође, познати су по томе што се сами чисте попут мачака. 

Зашто басењи не лају?

Тачан разлог зашто пас Басењи не може да лаје није у потпуности схваћен, али је широко прихваћено да анатомија њиховог грла игра главну улогу. Иако грло басења има исте основне елементе као и његови остали псећи рођаци, постоји суптилна неслагања која их издваја. Код басењија, наиме, комора ларинкса је мање дубока што наводно спријечава вокалне наборе да вибрирају довољно да произведу традиционални звук лајања, преноси 24седам

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана