Један сусрет био је довољан за љубав какву Холивуд није видио: "Још није написана романса какву смо имали Хемфри и ја"

Г.С.
Један сусрет био је довољан за љубав какву Холивуд није видио: "Још није написана романса какву смо имали Хемфри и ја"

Те 1942. "Казабланка" је била велики хит. Милиони Американаца хрлило је у биоскоп да ужива у романси у сенци нацизма, а међу њима је била и група младих манекенки. И док су све оне биле потајно заљубљене у лик Рика, једна од њих - седамнаестогодишња Бети Џоун Парски није могла да разумије зашто се "прави толика фрка" око Хемфрија Богарта, глумца који "нема никакав сексипил, прецијењен је и пренадуван".

Оно о чему у том тренутку није могла ни да сања било је да ће, само двије године касније, бити у прилици да му то каже у лице! Бети Џоун Парски ће до 1944. постати изузетно тражен модел, а тада ће добити и шансу да се опроба као глумица, истина под другим именом– Лорен Бакол.

За познату манекенку организовано је тест снимање и одмах је добила улогу у адаптацији чувеног Хемингвејевог романа "Имати и немати". Оно што у први мах није знала било је да ће јој партнер у филму бити управо онај "несексипилни, прецијењени и пренадувани глумац" Хемфри Богарт, пише Историјски забавник.

Да ствар буде гора, ни Богарт се није много потрудио да, једном када га је упознала, промјени слику о себи. На снимања је долазио мамуран, нерасположен и изморен свађама у свом трећем, несрећном браку са глумицом Мејо Метхот који се тих дана ближио коначном крају.

Папараци су га пратили у стопу, а жута штампа увелико писала о разводу, његовој параноидној љубомори која је за то крива и тешком облику алкохолизма од кога Богарт пати.

Отворено непријатељски став младе Лорен није помогао расположењу на сету, па је Богарт за младу глумицу наводно изјавио да је "луткица без талента" и да никада неће успјети у Холивуду. А онда се у стварности догодио "филмски преокрет"!

Филмски прекорет

Како је вријеме на сету одмицало Богарт је постао опчињен шармом младе глумице, а и Лорен је почела да хвата себе како све чешће размишља о том "нехаризматичном и досадном" заводнику.

Филм "Имати и немати" постао је класик, а критика је нарочито благонаклона била према лијепој Лорен која је, по оцијени већине, створила "изузетно карактеран и сексипилан лик". Чак ни искусни Богарт није могао да остане имун на страсну сцену у којој Бекол изговара чувено: "Знаш да звиздиш? Зар не? Само састави усне и дувај".

Након снимања ове сцене Богарт је пришао Бекол, страсно је пољубио и отворено јој ставио до знања да је заљубљен у њу. Ни његов проблем са алкохолом, ни брак у агонији, ни чињеница да је њој било само 19, и да је он био старији пуних 25 година од ње, након овога нису били важни! Истог дана пар је изашао на вечеру. Након ње, Лорен је Хемфрију написала свој број телефона на кутији шибица. Богарт је овај комадић картона до смрти чувао као успомену.

А - све остало је историја!

Колеге и пријатељи на све начине су покушавали да ставе до знања Лорен да Богарт није за њу. Имао је већ три пропала брака иза себе, 25 година више, све веће проблеме са алкохолом и важио је за непоправљивог женскароша. Ништа од овога Лорен није било важно.

– Само гледање у њега учини да сва устрептим. А када узме моју руку у његову осјетим подрхтавање дубоко у стомаку. Рука му је топла, заштитничка и пуна љубави. Прво што ми каже на почетку дана је "Hello, Baby". Када сам га упознала била сам невина. Био је мој учитељ и ментор. Љубав мог животу. Памтим сваку реч коју ми је изговорио рекла је једном приликом.

Након што се коначно развео од супруге 1945. Богарт је одмах организовао вjенчање са Лорен. И, док им је цио свијет прогнозирао скори развод, они су остали заједно "док их смрт не растави".

Имали су складан брак и двоје дјеце, а страст коју су осјећали једно према другом пренијели су и на велико платно захваљујући филмовима у којима су заједно играли - "Велики сан", "Два човјека из Милвокија" и "Тамни пролаз", пише портал Винтагенењс.

На крају, њихову срећи прекинула је смрт. Након 12 година брака Хемфри Богарт је умро 1957. године. Лорен Бекол га је надживјела за скоро 60 година - умрла је 2014. Непосредно пред смрт медијима је изјавила: "Још није написана романса какву смо имали Хемфри и ја".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана