Један од најбољих гитариста у историји докторирао је астрофизику - чак има и "свој" астероид

Г.С.
Један од најбољих гитариста у историји докторирао је астрофизику - чак има и "свој" астероид

Брајан Меј, један од најбољих гитариста свих времена, уједно је један од најпаметнијих људи у музичкој бранши. Чињеница да је од 1968. до 1991. године свирао у легендарној групи Queen те написао хитове као што су "We Will Rock You", "Flash", "Who Wants to Live Forever" и "Too Much Love Will Kill You"није га спречила да редовно полаже испите на чувену лондонском Империал колеџу, гдје је студирао физику и математику.

Дипломирао је 1968. године, као најбољи у генерацији, након чега је писао чланке за научне часописе и вршио посматрања у опсерваторијуму на Тенерифима, а 2007. се домогао доктората из астрофизике на тему "Рефлексија свјетлости интерпланетарне прашине Сунчевог система".

Како би комплексну материју приближио лаицима, у сарадњи с колегама Патриком Муром и Крисом Линтотом написао је књигу "Велики прасак: Цијела историја универзума", за коју је добио бројна признања. Годинама је радио као гост предавач на Универзитету Џон Мур у Ливерпулу, а о томе колики углед ужива у академским круговима најбоље говори податак да је астероид 62665, откривен 2008., назван његовим именом.

Природне науке и музика нису једини домени у којима бриљира. Меј је, наиме, велики познавалац британске историје, а читава просторија у његовом дому пуна је књига из те области. Године 2009. придружила им се једна коју је сам написао: аутор је дела "A Village Lost and Found: Scenes in Our Village", биографије викторијанског фотографа Т.Р. Вилијамса. Осим тога, објавио је низ научних чланака из подручја географије, а прошле године, на седамдесет други рођендан, витални Енглез награђен је медаљом Краљевског канадског географског друштва, због доприноса популаризовању струке.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана