Јана оставила мужа када је добио рак: Не кајем се, сада сам срећна

Г.С.
Јана оставила мужа када је добио рак: Не кајем се, сада сам срећна

Судбина некада умије веома да се поигра са нама и доведе нас пред невјероватна искушења.

Некада морамо донијети веома важне одлуке које нам могу промијенити ток судбине.

Таква је прича Американке Јане Фрај која се са 22 године удала за човјека свог живота са којим је имала велике планове. Међутим, услиједиле су вести које су их шокирале. Наиме, њеном супругу дијагностикован је рак тестиста. Након тога је почела сурова борба са дијагнозама, терапије и емотивни ролеркостери.

„Нисмо могли да планирамо нашу будућност, све се промијенило преко ноћи. Како можете да размишљате о било чему другом као новопечени пар, када се суочавате са болешћу попут рака“, испричала је Јана у исповјести за НY пост.

Како је даље испричала, њен супруг се веома лоше борио са сазнањем да има рак. У свом негативном размишљању био је нон стоп, питао се због чега се то њему дешава и потпуно је психички клонуо.

„Људи реагују на један од два начина на тешке болести, виђала сам то изнова и изнова. Мој муж је припадао првом типу, давио се у самосажаљењу. Друга група су људи који су забринути и за све око себе. Били смо код различитих љекара. Нико од њих ми никада није понудио помоћ“, испричала је Јана.

Поред свих терапија које је примао, болест се упорно враћала и борба је била све тежа и тежа.

„Надала сам се најбољем исходу, али су године пролазиле, а ја сам почела да губим наду. Прошло је пет година од свих тих третмана и динамика у нашој вези је почела да се мијења. Тек те пете године сам почела да размишљам о одласку. Осјећала сам се као да не могу ништа да му кажем. Када неко умире поред вас, осјећате се као да не можете да причате о сопственој добробити јер се то одмах упоређује са његовом патњом“, испричала је Јана.

Један потез навео је да донесе драстичну одлуку која јој је заувијек промијенила живот. Како је испричала, када је породични пријатељ извршио самоубиство тада се и у њој нешто преломило. Схватила је да не жели да живи на овакав начин и оставила супруга који је малтене био на самрти.

Осуде због развода

„Била је то моја прва сахрана и било је веома шокантно. У мом уму у то вријеме, самоубиство је постала опција, иако ми никада раније то није пало на памет. У толико сам лошем стању била. Постало ми је јасно да ћу вјероватно умријети, ако се не спасим. Његов главни фокус био је на њему самом. Због развода је према себи осећао још више самосажаљења. Не могу да кажем да је био пун разумјевања због развода, али је много гора била реакција околине, такву нисам очекивала. Људи су ми слали ужасне поруке, а породица мог мужа била је разочарана. Били су тужни и просто су жељели да некога окриве за све што се догодило – причала је Јана, преноси Курир.

Када су окончали брак, њихови путеви су се потпуно разишли, нису имали никакву комуникацију, нити су знали било шта једно о другом.

Он се поново оженио, али је две године касније преминуо.

„ Сазнала сам да је умро путем Фејсбука. Његов пријатељ је подијелио слику са њим и написао: „Почивај у миру”. Прво сам помислила да је то шала, да би ме неко назвао и рекао то. Али ме нико није позвао“, испричала је Јана која се послоје ових немилих догађаја преселила у Сингапур и поново удала.

У међувремену је изградила каријеру као мотивациони говориник који је стекао велику популарност. Како је објаснила, никада није зажалила што се развела од мужа на самрти.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана