“Изворно хришћанско име”: Родитељи га све више бирају за своје дјевојчице

GS
Foto: X.com

Од давнина су постојале бројне недоумице да ли је Лара женско име „само за себе“ или надимак тј, скраћено од Лаура или Лариса, а од којих се сматра да оригинално и води поријекло.

Ипак популарност и заступљеност женског имена Лара посљедњих година, „пер се“ говори у прилог томе да је ово женско име лично име које се све више даје дјевојчицама.

Поријекло женског имена Лара

Према бројним теоријама, поријекло имена Лара се доводи у везу са поменутим именом Лаура, а које је такозвано „изворно хришћанско име“, и поријеклом је из грчког односно из латинског језика.

Према другој познатој теорији, име Лара, као и само име Лаура, потичу од имена града Лариса у Грчкој (област Тесалија).

Трећа, и најпоузданија хипотеза, односи се пак на поријекло имена Лара од ријечи латинског поријекла „лаурус“, а што има значење ловор (као биљка) или „ловоров вијенац“ (као симбол побједе).

Нека друга тумачења, доводе име Лара са ријечју „лар, ларис“, која је такође поријеклом из латинског језика, а која је у вријеме Старог Рима означавала божанства која су била заштитници кућа, имовине и осталих „добара“.

Значење имена Лара

Значење имена Лара је двојако, те ако се узме у обзир да потиче од грчке ријечи „ларос“ тачније од латинског „лаурус“, може да значи „она која штити“; „жена заштитница“; „побједница“ али и „она која је слатка, мила или драга“, јер буквални превод са грчког језика поменуте ријечи „ларос“ има значење „слатко, слаткиш, шећерлема“.

Када се са друге стране узме у обзир староримско значење ријечи „лар“ или латинско значење ријечи „лаурус“, Лара се може „протумачити“ и као „побједница“; „јунакиња“; „кућепазитељка“; „правда“; „борац за правду“; или као „жена која штити туђе и помаже у невољи“.

Заступљеност женског личног имена Лара у земљама региона

Статистички подаци из неколико претходних година (а посебно они из 2017. и 2016. године), веома јасно показују да се у Србији име Лара налази на 30. мјесту на листи од 100 најпопуларнијих женских имена, са сталном тенденцијом „пораста“ своје заступљености;

У Хрватској се име Лара, „котира“ нешто боље на листи од стотину најпопуларнијих имена за рођене дјевојчице у току 2017. године, те тако заузима „одличну“ 15-ту позицију, а ни мало не „заостају“ ни имена Лаура (које се налази на 14. мјесту) или пак „изведенице“ Клара; Зара; Лора или Тара;

У Босни и Херцеговини, на листи од стотину најтраженијих женских личних имена, а према подацима из 2017. године, властито име Лара се налази на 66. мјесту, док су нешто боље на листи „позициониране“ изведене форме имена, какве су према тврдњама етимолога – Сара (на 3. мјесту); Сајра (на 20. мјесту); Лана (на 24. мјесту); Зара (на 39. мјесту); Тајра (на 56. мјесту) или Клара (на 65. мјесту).

Надимци, изведена и скраћена имена женског имена Лара

Како је само лично име Лара, могло да се лако протумачи као надимак или скраћеница од „пуног“ властитог имена Лариса или Лаура, а што је на почетку текста већ и напоменуто, сматра се тако ни да име Лара као лично особено име, нема надимке или „скраћеније“ верзије, те се у обзир могу узети само изведена имена каква су – Ларија; Ларна; Лаорена; Мара; Дара; Сара; Зара; Тара; Клара или Лана, пише сајт Значење имена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана