Изузетно одан и лојалан до смрти: Ово је најскупљи пас на свијету

GS
Foto: DogTime

Златни тибетански мастиф је симбол престижа и важи за најскупљег пса на свијету. Цијена овој тибетанској доги, како га зову, иде и до вртоглавих милион долара.

Рекорд за најскупље продатог пса свих времена држи баш тибетански мастиф. Прије неколико година штене златног тибетанског мастифа продато је за невјероватних 1,9 милиона долара. Штене је имало годину дана, било је висине 80 центиметара и тежине чак 90 килограма, а купио га је један Кинез.

Већ дуго се многи питају у чему је тајна и зашто ова раса толико вриједи. Показало се, наиме, да је тибетански мастиф изузетно одан и газди лојалан до смрти. Спреман је да се суочи са свим звијерима, а номадска племена Азије користила су га за лов и као чувара оваца од вукова, леопарда, медвједа… Данас је он врло ријетка звјерка, па је постао статусни симбол.

Први тибетански мастиф Сиринг стигао је у Европу 1847. године као поклон младој Викторији, енглеској краљици. Два пса је и Далај Лама послао америчком предсједнику Ајзенхауеру на дар.

Тибетански пас има изузетно јаку вилицу, браон очи спуштених капака, уши срцоликог облика и веома снажан грудни кош са предњим ногама. Одлично подноси хладноћу, прија му дресура и није познато да може да оболи од неке болести. Јединствен је и по томе што женка има тјерање само једном годишње. Живи око 15 година.

Овом псу је неопходна дресура и власник чврстог карактера јер је изузетно тврдоглав.

А иза њега на листи најскупљих паса су њемачки овчар, цавалиер кинг Charles теријер, перзијски хрт. За њима слиједе енглески булдог, самојед, акита, chow-chow, ротвајлер и египатски фараонски пас, пише nova.rs.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана