’’Избор који сви можемо направити’’: Ово су тајне срећних људи у 70-им годинама

GS
Foto: X.com

Срећа није резервисана само за младе, већ за све, а тајна је у навикама.

Особе које остају радосне и срећне и у својим 70-им и касније, научиле су да његују одређене свакодневне ритуале. Ове навике им стално доносе радост и задовољство, без обзира на њихове године. Увијек треба да имамо на уму да срећа није случајност, то је избор. И то је избор који сви можемо да направимо, без обзира на то колико свјећица има на нашој рођенданској торти.

Треба да будемо захвални на ономе што имамо

Захвалност помјера наш фокус са онога што нам недостаје на оно што имамо. Помаже нам да цијените позитивне аспекте свог живота, чак и док се носимо са изазовима који долазе са старењем.

Остати активан

Физичка активност није само за младе или оне склоније спорту. Одржавање тијела у покрету кључно је у било ком добу, а посебно када сте у 70-им и старији. Многи срећни старији људи укључују неки облик физичке активности у своју свакодневну рутину, шетњу парком или часове блаже јоге, било шта у чему уживају и што одговара њиховим могућностима.

Невезаност за свој его

Ово не значи да губимо свој идентитет или осјећај сопствене вриједности. Ријеч је о томе да не дозволимо свом егу да контролише наше поступке и осјећања, јер то може довести до смисленијег и испуњенијег живота. Многи сениори који остају срећни и у својим 70-им научили су да се ослободе друштвених очекивања и жеља вођених егом, фокусирајући се умјесто тога на свој унутрашњи мир и срећу. Усвајањем овог начина размишљања, они су у стању да цијене живот какав јесте, без сталне тежње за нечим више или да се упоређују са другима.

Прихватање самоће

Можда звучи контраинтуитивно, али многи срећни старији људи научили су умјетност уживања у сопственом друштву. Иако су друштвене везе заиста од виталног значаја за наше благостање, самоћа такође има огромну вредност. То је вријеме за самопроцјену, интроспекцију и лични раст. То је прилика да се поново повежемо са самим собом, далеко од буке и дистракција свијета.

Важно је напоменути да самоћа није изолација или усамљеност.То је намјерно стварање простора за себе у свакодневној рутини.

Будите саосећајни

Саосећање значи бити љубазан и пун разумјевања према другима, али и према себи. Реагујте са емпатијом и бригом. Није нимало тешко да пријатеља саслушате, допрете до некога коме је то потребно или чак само понудите срдачан осмијех неком странцу.

Али, такође будите благи и према себи. Препознајте и прихватите своје грешке и неуспјеехе без осуђивања или самокритике, и третирајте себе са истом љубазношћу коју пружате другима.

Са учењем се никада не престаје

Посвећеност доживотном учењу доноси велику радост. Срећни 70-годишњаци никада не престају да уче. Они су радознали, отвореног ума и жељни истраживања нових идеја и искустава. Они схватају да увијек постоји нешто ново што могу да науче, без обзира на то колико година имају.

Учење није само стицање нових информација, већ и стимулисање ваших увјерења, ширењу ваших перспектива и одржавање вашег ума активним и ангажованим.

Прихватање промјена

Многе срећне старије особе научиле су да прихвате промјене, а не да им се одупиру. Старење често повезујемо са жељом за стабилношћу и предвидљивошћу. Али истина је да је живот пун промјена, без обзира на наше године. А они који се прилагођавају овим промјенама радије него да им се опиру обично су срећнији. Такве особе схватају да је промјена природан дио живота. Они то виде као прилику за раст и учење, а не као нешто чега се плаше или избјегавају.

Живјети у тренутку

Важно је да будемо присутни и потпуно ангажовани у нашим тренутним искуствима, умјесто да се губимо у мислима о прошлости или будућности. Ради се о томе да треба уживати у садашњем тренутку и цијенити сваки тренутак који долази.

Многи срећни сениори фокусирају се на садашњост, било да уживају у оброку, проводе вријеме са вољенима или једноставно гледају залазак сунца. Научили су да цијене љепоту и радост у овим једноставним, свакодневним тренуцима.

Живјети у овом тренутку не значи игнорисати своју прошлост или не планирати своју будућност. Уместо тога, ради се о томе да не дозволите да вас ове мисли прогутају и одврате од уживања у тренутним искуствима. То заиста може да промијени ваш поглед на живот.

Ове навике могу значајно утицати на наш квалитет живота како старимо. Никад није касно да почнемо да развијамо ове навике јер награде су итекако вриедне, преноси Телеграф.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана