Италијан осумњичен за превару са криптовалутама: Од 230.000 људи украо 120 милиона евра

Срна
Foto: Илустрација

РИМ- Италијанска полиција саопштила је данас да је човјек који је водио мјењачницу за криптовалуте која је банкротирала прошле године осумњичен за серију хакерских напада у којима је нанесена штета од 120 милиона евра.

Више од 230.000 људи преварено је у сајбер крађи криптовалуте нано, коју је издавала компанија "Битгрејл", наводи се у саопштењу.

"Ово је највећи сајбер финансијски напад у Италији и један од највећих у свијету. Први пут у Италији и Европи документовали смо преварантско и грамзиво понашање на штету инвеститора, које је у потпуности обављено преко ИТ платформи и употребом виртуелних валута", додаје полиција.

Осумњичен је мушкарац стар 34 године из Фиренце, чији су иницијали Ф. Ф. Он је суочен са оптужбама за компјутерску превару, лажно банкротирање и прање новца.

За сада није могуће ступити у контакт са осумњиченим или његовим адвокатима. Ф. Ф. је сам пријавио полицији у фебруару 2018. године хакерски напад и губитак "велике количине" нано новчића, којима се трговало до 2015. године.

Директор националног центра за сајбер кривична дјела Ивано Габријели изјавио је да је од почетка истраге постало јасно да је шеф "Битгрејла" умијешан.

Он је рекао да још није јасно да ли је он активно учествовао у крађи или је једноставно одлучио да не појача мјере заштите након што ју је открио послије првог хакерског упада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана