Истраживање: Жене боље читају мисли од мушкараца

Срна
Истраживање: Жене боље читају мисли од мушкараца

ВАШИНГТОН - Жене, у просјеку, боље читају мисли неке особе и имају више когнитивне (спознајне) емпатије од мушкараца - показује велика научна студија.

Жене су боље од мушкараца у “стављању у туђу кожу”, односно замишљању онога што друга особа мисли. То су резултати највеће студије о теорији ума до сада, спроведеној на више од 300.000 људи у 57 земаља.

Аутори студије, објављене у часопису “Prosidings of di Nešnel akademi of sajens”, наводе да жене, у просјеку, постижу боље резултате од мушкараца на широко кориштеном тесту “Читања мисли у очима” (Тест очију), који мјери когнитивну емпатију.

Когнитивна емпатија један је од темељних дијелова људске друштвене интеракције и комуникације.

Тим мултидисциплинарних научника предвођен Универзитетом Кембриџ, уз сараднике са универзитета Бар-Илан, Харвард, Вашингтон и Хаифа, спојио је велике узорке са различитих интернет платформи за анализу података. Њихови резултати показују да су жене у просјеку имале на “тесту очију” знатно више резултате од мушкараца (у 36 од укупно 57 земаља) или сличне мушкарцима (у 21 земљи).

Резултати показују да није било земље у којој су мушкарци, у просјеку, имали знатно боље резултате од жена на истом тесту. Научници напомињу да ова велика студија, ипак, не може открити узрок те полне разлике, али аутори сматрају, на основу претходних истраживања, да то може бити резултат биолошких и друштвених фактора. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана