Истраживање показало: Пси такође имају сузе радоснице

ГС
Истраживање показало: Пси такође имају сузе радоснице

Истраживање утврдило, пси имају сузе радоснице када се власник врати кући.

Кућни љубимци су као прави чланови наше породице, имају улогу у нашем дому и осјећања. А сада је откривена невјероватна ствар о псима - они плачу сузе радоснице када се власник врати кући!

Свако ко више воли псе, него мачке, рећи ће вам да обожава чињеницу да му се пас обрадује када се врати кући, макар био ван ње и само пола сата. Од мачке то не очекујте, али сада је откривено колико се тачно пас обрадује када види власника након што је остао сам код куће!

Професор Такефуми Кикусуи има пудлицу, и прије шест година је приметио нешто необично. Добила је штенце, професор се бринуо о мами и бебама, и схватио да његова љубимица има сузе у очима.

"То ми је дало идеју, да окситоцин код паса повећава производњу суза. Да, пси могу да производе сузе, оне само не падају из очију као људске", објаснио је професор са Универзитета Азабу у Јапану.

Када пси добију налет хормона љубави, окситоцина, њихова производња суза се нагло појача. То је случај при осјећању велике радости, као што је повратак власника кући! Професор је одлучио да то тестира и утврдио да његов пас заиста има пуне очи суза када се он врати, али се ниво суза не мијења када, рецимо, упозна неку нову особу.

Занимљиво је да је окситоцин код паса доказано повишен када се играју с власником, али је ово први пут да је "провјерено" да ли се ниво повећава када нас пас први пут угледа након одсуства из куће.

Студија је објављена у журналу " Current biology ", а професоров тим је анализирао ниво суза само код срећних паса, није га истраживао у ситуацијама када пси осјећају негативне емоције.

Ако имате пса, прочитајте која опрема за кућне љубимце је чисто бацање пара и које кућне биљке могу да му нашкоде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана