Истраживање показало да ли мачке воле пољупце

GS
Foto: Instagram

Мачка може за трен ока да промијени расположење и да се из повучене и љупке љубимице претвори у разјарену звијер која шишти и гребе. Понекад и власников загрљај може да је иритира, а о пољупцима да не причамо.

Зашто неке мачке не подносе пољупце?

Мачке је лако вољети, посебно мирне и пријатељски расположене расе. Власници уживају у њиховом меком крзну, дивним очима и привржености, и допуштају да покажу наклоност скакањем у крило, предењем и мјаукањем.

Готово сваки власник узвратиће љубав тако што ће мачку узети у наручје и мазити, а неријетко и оставити пољубац на њеној глави или лицу. Ипак, треба размислити о томе да ли мачке воле пољупце.

Да ли мачке схватају људске пољупце?
Одговори леже у њиховом понашању и говору тијела.

Да ли мачке разумију шта значи пољубац

Мачке не разумију пољупце, нити их препознају као знак наклоности, али ће их толерисати и цијенити ако вјерују власнику. Оне могу да повежу пољупце са другим пријатним стварима, као што су њушкање, њежно дување у њих, спуштање чела за њушкање или додиривање носем. Мачке читају наш говор тијела, па ако им пољупцима показујемо њежност, то значи да им поклањамо пажњу која им прија.

Неким мачкама ће се допасти наклоност у облику додиривања, мажења, па чак и љубљења, док друге мачке постављају границе. Без обзира на то, мачке су несталне: можда ујутру неће бити расположене за пољупце, али ће их тражити поподне.

Како мачке "читају" пољупце власника

У зависности од социјализације и односа власника према мачки од њеног најранијег узраста зависи и толерантност љубимице на пољупце. Мачке које су одувијек мажене и љубљене ће трпјети овакве изливе њежности у односу на мачке чија социјализација није укључивала блиске контакте са власником. Осим тога, неке добро социјализоване мачке ће прихватити пољупце од људи које добро познају или са којима имају јаку везу.

Мачке показују наклоност власнику на неке чудне начине, али и тако што бораве у његовој близини и учествују у свему што ради, било да гледа телевизију, ради на рачунару или се бави другим пословима у дому. Мачке такође показују афинитет према свом човјеку на исти начин на који показују наклоност другим мачкама - трљањем о лице или гурањем главе у неки дио тијела.

Може ли мачка дати до знања да не воли пољупце
Знаци да мачки пољупци не пријају могу да буду суптилнији, али ако обратите пажњу, они ће бити очигледни. Ако се мачка повлачи када се приближите њеном лицу или повуче уши у страну, окреће главу или се удаљи од вас, немојте инсистирати да наставите са намјером да је љубите. Може се десити да вас мачка удари шапом или да зашишти, али је то знак да сте прешли границу, преноси Телеграф.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана