Истраживање: Дјевојчице падају у депресију због друштвених мрежа

GS
Foto: X.com

У студији објављеној у часопису "Е-клиничка медицина" анализирани су подаци о више од 10.000 младих људи на Острву и истраживачи су закључили да су четрнаестогодишње дјевојчице највећи корисници друштвених мрежа.

Двије петине њих користи друштвене мреже више од три сата дневно, док исто чини петина дјечака.

Студија је показала да 12 одсто умјерених корисника друштвених мрежа и 38 одсто оних који друштвене мреже користе дуже (више од пет сати на дан), показују знакове озбиљније депресије.

Анксиозност и лоше спавање повезани су са депресијом. Поремећаји спавања појављују се код 40 процената дјевојчица, док је то случај код готово трећине дјечака. Дјевојчице су, такође, изложене већем ризику када је ријеч о повезаности коришћења друштвених мрежа и незадовољства изгледом свог тијела.

Пад самопоуздања је и у овом случају већи код дјевојчица, показало је истраживање.

"Ови резултати су релевантни за развој смјерница које се тичу безбиједног коришћења друштвених мрежа, па се за младе људе мора одлучније регулисати вријеме које проводе на друштвеним медијима", истакла је Ивон Кели, професорка на лондонском Институту за епидемиологију и здравствену његу, која је била једна од вођа истраживања.

Она је позвала родитеље и политичаре да обрате пажњу на резултате студије и додала да породице, такође, треба да размисле о ограничавању коришћења мобилних телефона у тинејџерским спаваћим собама, преноси "Политикин магазин".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана